Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Rivotril

Petra

Dobrý den,

mám dotaz ohledně snižování a postupném vysazení Rivotrilu. Ten beru 6 měsíců, ještě s AD Argofan a večer na spaní Triticco 2/3. Ze začátku jsem na tom byla dost špatně úzkost, ataky, kdy jsem nevyšla ani ven. Dnes dokážu fungovat už normálně a chtěla jsem Rivotril postupně vysadit nejdřív jsem brala 1mg, od prosince 0,5 mg (0-1/2-1/2 tbl). Byla mi doporučeno vyhodit polední dávku a nechat si jen večer, ale od třetího dne vysazování je mi špatně, stažený žaludek, nervozita, zimnice, úzkosti, objevili se zase strachy jako na začátku. Chtěla bych se ho úplně zbavit, ale vyhodit hned půlku mi přijde na mě moc. Jak mám tedy postupovat, aby se mi můj stav nevrátil nebo abych alespoň minimalizovala riziko. Je možné, že jsem na něm po půl roce závislá nebo je to spíš jen v hlavě?
Děkuji za odpověď.

Odpověděl: Markéta Kordová

 

Petro, dobrý den,

 

ano, to se bohužel stává. Tyto léky neřeší příčinu, pouze ji upozadní. Takže při vysazení se problémy, kvůli kterým byla medikace předepsána, opět vrací, bohužel...doporučuji zvážit psychoterapii a hledat příčiny Vašich potíží (v kombinaci s vhodnou medikací, která bude bezpečná). Nejlépe vysazování zkonzultovat s lékařem, který Vám ho předepisuje a zná celkovou anamnézu a další důležité skutečnosti. Nejsem lékař, ale vím, že někteří mí kolegové v některých případech doporučují vysazovat po čtvrtkách, zkuste to s doktorem probrat a popište mu, jak Vám přesně je.

 

Závislá klidně být můžete, užíváte medikaci se silným závislostním potencionálem, který není určený k dlouhodobému užívání, ale pouze krátkodobém.

 

Přeji ať je Vám brzo lépe!

 

MK

 

DMS

Zpět