Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Odvykani diazepam

Dasa

Dobry den.Brnala jsem diazepam 5 mg asi pul roku. Vysazeny ho mam 3 mesice,ale stale pocituji fizicke abstinencni priznaky.Stahy svalu vibrace tela,paleni mravenceni po tele.Jak dlouho mohou tyto stavy pretrvavat? Dekuji

Odpověděl: Nikol Spůrová

Dobrý den, Dasa,

děkujeme za Váš dotaz. Bohužel na Vaši otázku není jednoznačná odpověď. Každý člověk je individuální a u každého probíhají odvykací a abstinenční stavy trochu jinak. Někdo je dokonce ani nemusí pociťovat.

Píšete, že jste Diazepam vysadila před třemi měsíci - akutní odvykací stav máte už za sebou, teď se pravděpodobně potýkáte s pozdními následky po vysazení v kombinaci s návratem původních potíží. Je určitě dobré dbát na zdravé jídlo, doplňky stravy, dostatek spánku, pohyb, pobyt venku. Pokud to nestačí a Váš stav se nelepší, jak sama popisujete, doporučila bych Vám, abyste se opět obrátila na svého psychiatra.


Také by Vám mohla pomoci psychoterapie, kterou může poskytovat sám psychiatr, případně Vás odkázat na vhodného odborníka. Můžete společně zvážit jinou (nenávykovou) medikaci, která zmírní Vaše potíže. Bylo by určitě dobré, abyste s psychiatrem probrala všechna pro a proti a měla nějakou představu o tom, jak budete postupovat.

 

Držte se, jsem si jistá, že s v hodnou podporou se Vám bude brzy dařit lépe!
Kdybyste měla ještě nějaké dotazy, znovu napište!


S pozdravem,
Nikol Spůrová

 

 

DMS

Zpět