Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Abstinenční příznaky po diazepamu

Nikol

Dobrý den,od 15ti let beru diazepam a pervitin nitrožilně .Začínala jsem na dávkách 5mg , skončila na dávkách 70mg.Az poslední dva roky bojují se závislosti primárně na BDZ,sekundárně na pervitinu. Mám za sebou 5pokusu o léčbu. Všechny nezdařené .Až na to ,že jsem teď poslední tři měsíce brala jenom 5-10mg diazepamu denně. A k tomu 2-3g pervitinu denně .Vždy jsem brala stejně pervitinu a stejne BDZ denně .Kombinovala jsem to .Mám také od počátku mých pokusu diagnostikovanou schizofrenií.Nyni jsem v léčbě ,abstinuji od diazepamu druhý den ,doprovází mě však podobný odvykací stav,jako když jsem předtím vysnizila že 70mg na nulu.Chci se zeptat ,jak dlouho by abstinenční příznaky ,jako u mě je podrážděnost na vnější podněty ,světlo, zvuky, šílená nervozita,masivní úzkosti , prozatím nefyzickeho charakteru budou přetrvávat ,avšak možná přijdou i fyzické AP.Chchi se zeptat na horizont léčby? Dekuji

Odpověděl: Marie Saudková

 

Dobrý den Nikol, 

 

nejdříve vám chci pogratulovat k vašemu rozhodnutí nevzdat to a opět jít do léčby. Každý den, kdy jste čistá je dobrý a nikdy se předem neví, která léčba bude úspěšná. 

Abstinenční příznaky po vysazení BZD jsou bohužel jedny z nejhorších a mohou trvat až několik týdnů od vysazení. Zkuste být trpělivá, čas pracuje pro vás a váš stav se nakonec začne zlepšovat. Po několika měsících už můžete být zcela v pořádku. Důležité je jen jedno, vydržet a nevzít si opět BZD. 

Mozek i nervy mají obrovskou schopnost regenerace, s největší pravděpodobností se postupně dostanete opět do stavu, v kterém jste byla, než jste si vzala první tabletku. 

Jak sama píšete mnohem horší je překonat psychickou závislost - tady si budete muset vytvořit nové vzorce a co je nejdůležitější - měla byste vědět proč už nechcete brát a chcete abstinovat. 

Jakou má abstinence pro vás cenu a smysl. Je jasné že díky ní půjdete k životu a s drogami ke smrti. 

Moc bych vám přála nový život, zkuste se svěřit do rukou terapeutů a berte léčbu vážně. 

Když se ptáte na horizont léčby - určitě byste měla po tříměsíční léčbě v PL jet ještě na pobyt do terapeutické komunity a po návratu z ní mít zajištěné doléčování alespoň na dva roky.

S touto oporou bude vaše abstinence trvalejší. 

Závislý člověk se ze závislosti nikdy nevyléčí - může jen doživotně abstinovat. To neznamená, že vám nemůže být po čase lépe a nemůžete žít normální šťastný život. 

Přeji vám hodně sil!

Kdybyste ještě cokoliv potřebovala bez obav se na nás obracejte.

Marie Saudková

 

 

DMS

Zpět