Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

detox doma

Láďa

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na detox doma od malé dávky Lexaurinu. Čím si pomoci nebo co dodržovat během těch nejhorších 14dní? Děkuji moc za odpověď.

Odpověděl: Nikol Spůrová

Láďo, zdravím Vás,


děkujeme za Váš dotaz. Bohužel na Vaši otázku, co by Vám při vysazení pomohlo, neexistuje univerzální rada.


Co bych vám ale doporučila je vysazení probrat se svým lékařem, který Vám Lexaurin předepisuje. Ideální je vysazovat pomalinku, postupně, klidně jen o desetinu denní dávky za týden. Tím se dají minimalizovat abstinenční projevy a usnadníte vašemu organismu, aby se adaptoval na snížené dávky benzodiazepinů. Rozhodně se nedoporučuje vysazovat naráz, obvzláště pokud berete vyšší dávky a delší dobu. Tam by potom byl odvykací stav potenciálně nebezpečný.


Vždy je nutné počítat s tím, že se při vysazování objeví příznaky, kvůli kterým se benzodiazepiny původně nasazovaly ve větší nebo menší míře. Při vysazování nebo při změnách medikace hraje důležitou úlohu psychika, jak obavy z toho, že se stav zhorší, tak zvýšené pozorování a obavy z příznaků vysazování, které jsou o to silnější, čím větší strach z nich máme.


Určitě bych s Vaším lékařem probrala i další možnosti podpůrné medikace na zmírnění úzkostí ze skupiny nenávykových léků. Vhodné je při vysazování užívat magnesium, které působí na zmírnění křečí a má i podpůrný úzkosti uvolňující účinek.


Co se týká pohybové aktivity, na kterou se ptáte. Důležité je nic nepřehánět. Dělejte vše dle toho na co se zrovna cítíte. Klidně dejte procházku na čerstvém vzchuchu.


Vhodná by byla také nějaká psychoterapeutická podpora, abyste se naučil zvládat či alespoň zmírnit úzkosti přirozenými zdroji. Léčba farmaky a psychoterapie jdou spolu ruku v ruce a jsou neoddělitelnou součástí úspěšné léčby. Případně mějte na blízku někoho, s kým můžete svou situaci sdílet.


Pokud by se nedařilo v ambulanci, nebo by se Váš stav objektivně horšil, tak bych se zamyslela nad kratší hospitalizací. Za hospitalizace se dá lépe a rychleji nasadit adekvátní medikace, protože lze reagovat na změny stavu okamžitě, což ambulanci úplně nelze.

 

Pokud byste se potřeboval na cokoliv doptat, znovu napište.


Držím Vám palce a přeji vše dobré.


S pozdravem,
Nikol Spůrová

 

DMS

Zpět