Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Diazepam

Jan

Dobrý večer,jsem zavislý na Diazepamu cca 20 let s užíváním 10 mg denně ráno.Dávku občas( 2x měs.) při nějakém traumatu zvýším na 30 mg. Rozhodl jsem se to všechno ukončit a nastupuji do PL.
Je naděje, že to přežiju ?
Děkuji.

Odpověděl: Nikol Spůrová

Dobrý den, Jane,


děkujeme za Váš dotaz a důvěru. Omlouvám se za zdržení odpovědi, někdy se nám tu sejde více dotazů a nedokážeme odpovědět vždy pohotově.

Je skvělé, že jste se rozhodl pro nástup do psychiatrické nemocnice a řešit svou závislost na benzodiazepinech. Nepíšete, co jste na videích viděl a co Vás tak vyděsilo. Budu ráda, když napíšete konkrétněji. Chápu, že je to pro Vás nová situace a je přirozené, že Vás provázejí obavy. Nicméně, se nemusíte ničeho bát. V léčebnách a na detoxifikačních odděleních pracují vystudovaní lékaři, adiktologové a další odborníci. Detoxifikace za hospitalizace je právě proto, abyste zvládl odvykací stav, co nejlépe a bez závažných komplikací. Zajistí Vám zde především bezpečné prostředí. Vysazování benzodiazepinů je doporučováno velmi pozvolna a pomalu. Většinou se objeví odvykací stav v podobě úzkosti, dráždivosti, nechutenství, podrážděnosti, nespavosti či tělesnými projevy jako při vysazení alkoholu. Základním principem léčby je opravdu postupné a nikoliv náhlé vysazování, právě proto, abyste to „přežil". V případě komplikací Vás mohou lékaři vhodně a rychleji zamedikovat, abyste odvykací stav zvládl.

Nevím, zda nastupujete pouze na detoxifikační oddělení či máte domluven návazný program. Návazný léčebný program je k úspěšné léčbě velmi důležitý. Kromě té lékařské péče (farmakoterapie, lékařské vyšetření somatického stavu apod.) je nedílnou součástí psychoterapie, případně i sociální práce.

Odpovídám Vám na to, co Vás zajímá? Budu ráda, když ještě napíšete. Pokud byste chtěl jakékoliv další informace, případně sdílet své obavy někde osobně, můžete využít poradenství v některé z adiktologických ambulancí a na léčbu se tak lépe připravit.

Stačí takto?

Přeji vše dobré!

S pozdravem,
Nikol Spůrová

 

DMS

Zpět