Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

závislot na lécích

coudelka

dobrý den , moje maminka je dlouhodobě závislá na různých lécích na spaní ,antidepresivech a lécích na uvolnění svalu a a analgetik. Odmítá si to připustit ,její lékař už jí nechce žádné léky psát tak vyhledává jiné lékaře a sama si vymýšlí neustále nové diagnozy, už nedokáže normálně fungovat a mluví uplně z cesty a mimo. Po konzulatci s psychiatrem mi bylo řečeno ,že pokud sama nebude souhlasit ,nemůžeme dělat nic. Je prosím něco jak jí můžeme pomoct ? děkuji LS

Odpověděl: Anna Novotná

 

Dobrý den, coudelko,

 

moc děkujeme za Váš dotaz. Věřím, že pro Vás a Vaši rodinu musí být tato situace opravdu velmi těžká.

Motivace k tomu, něco se svým užíváním dělat, je ale u závislého opravdu důležitá. Bez vlastní motivace totiž nebývá případná léčba příliš úspěšná. K nedobrovolné hospitalizaci může pak dojít pouze v případě, kdy by Vaše maminka pod vlivem ohrožovala sebe či okolí (tzn. byla agresivní vůči sobě či jiným).

 

Určitě se ale dá o Vaší situaci mluvit a hledat případné cesty, jak dále postupovat, jak s ní o jejím problému, co nejúčiněji hovořit atd. Proto bych Vám doporučila obrátit se na služby, které pomáhají osobám blízkým lidem se závislostí. Pokud jste z Prahy mohla bych Vás odkázat na Poradnu pro rodiče a blízké SANANIM. Pokud je pro Vás Praha daleko, zkuste se na ně obrátit alespoň po mailu nebo telefonicky, určitě Vám doporučí službu ve Vaší blízkosti.

 

http://www.sananim.cz/o-nas-1/poradna-pro-rodice-ppr.html

 

 

Přeji, pokud možno, klidné Svátky a vše dobré.

 

Za Drogovou poradnu 

Andula Novotná

 

 

DMS

Zpět