Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Závislost BZD

MICHAL

Dobrý deň.Veľmi Vás prosím,obraciam sa na Vás,s otázkou aj ohľadne závislosti na BZD... Bola mi diagnostikovaná dlhodobo aj v minulosti.. emočne nestabilná porucha osobnosti,nasledne zmenená na f60.31 hraničná porucha osobnosti s Pithiathyckymi rysmi.
Poberám plný invalidný dôchodok z mladosti 75% invalidity.

Som závisly na sebapoškodzovaní,režem sa žiletkou dosť často,nadužívam BZD,AD,nemám sa rád pretože niesom narodeny v správnom tele,navštevujem sexuologicku ambulanciu,tam je ďalšia diagnoza Transsexualizmus MTF...mám chronické pocity prázdnoty,nedokážem nadviazať vzťahy ani kamarátstva,som emočne veľmi labilný,plačlivý a veľmi nešťastný... neustále mam myšlienky na samovraždu.Amnesticky som sa pokúsil o samovraždu približne 8 krát. Moje problémy začali už v detstve, bol som 3 roky sexualne zneužívany susedom,keď som mal 8r. a následne 9 rokov šikanovaný na zakladnej škole,ubrániť šikane som sa nedokázal,ani rodičom som sa zveriť nedokázal,že mi ubližujú,fyzicky.Celé vyučovanie som nikdy nejedol,ani nepil.Posmievali sa mi,vydierali,aj fyzicky týrali,smiali do buzerantou.
prvý krát som sa pokúsil o samovraždu v 15 rokoch ( mám 25r.) ochorel som z toho na socialne úzkostnu poruchu,a depresie hranične psychotickej hĺbky.

V januári 2022 som sa znovu pokúsil o samovraždu otrávenim sa 6 baleniami zopiklonu,ktorý som si zaobstaral , no zachránili ma.

Psychiatrické vyšetrenie po pokuse o samovraždu ---> Vzhľadom na abnormalnu štruktúru osobnosti neovplyvní prípadna hospitalizácia na psychiatrickom odd. suicidalne skratové konanie v budúcnosti. Doporučujem pokračovať v liečbe (HELEX SR 2mg) 2-0-2 vzhľadom na abn.štrukturovanú osobnosť,
Pokračovať v liečbe Seroxat(Paroxetín) 50mg 2-0-0 a Spitomin(Buspirón) 10mg 1-1-2

Pekne Vás prosím,pretože môj psychiater len vypíše lieky a ani sa m
ma neopýta ako sa mám,a nepustí ma k slovu...moja otázka znie...

otázka č.1 Alprazolam užívam už prakticky 10rokov, nehrozí mi demencia prosím? Som ešte pomerne mladý.
je 4mg denne príliš veľa prosím?

otázka č.2. Bol mi nasadený spitomín,avšak udajne by sa kombinovať s Paroxetinom nemal,pre serotoninovy sndrom.beriem 40mg paretinu a v priebehu dňa tiež 40mg spitominu.
Neustále mam strach,že ten serotoninový syndrom dostať môžem.

POSLEDNÁ otázka č3.

Je hraničná porucha osobnosti závažné ochorenie? a aká je prognóza do budúcnosti..je možné,že časom sa to môže zlepšiť? o polroka budem mať posudkovú komisiu a veľmi sa bojím,že mi invalidný dôchodok môžu vziať.

Ďakujem veľmi pekne,ak by ste sa mi vedeli vyjadriť.

Odpověděl: Nikol Spůrová

 

Dobrý den, Michale,

 

díky za Váš dotaz. Z toho, co v dotazu popisujete je jasné, že si nesete opravdu velké a bolavé břemeno. Je mi líto, že s Vámi váš psychiatr málo komunikuje. Pokuste se sebrat odvahu a sdělte mu, že potřebujete být informován o své léčbě a zdravotním stavu. Pokud by se Vám to i nadále nedařilo, je mnoho jiných kvalitních psychiatrů a můžete se pokusit přejít k někomu jinému (kontakty naleznete níže v odkazu). Na to máte určitě právo.


Píšete, že užíváte alprazolam už 10 let, to je poměrně dlouhá doba. Alprazolam patří do skupiny benzodiazepinů a nepatří mezi antidepresiva, se kterými bývá často zaměňován. Má sice výhodu, že celkem rychle a specificky účinkuje, za to má vysoce závislostní potenciál a proto nejsou určeny k dlouhodobému užívání. Časem také roste tolerance, tzn. že malé dávky přestanou stačit. Tedy bych se neobávala pouze toho, zda někdy budu mít demenci, ale i dalších rizik spojených se závislostí. Vysazování a změnu je však potřeba plánovat s psychiatrem.


Dále máte obavu, zda můžete dostat serotoninový syndrom. Toto by byl specifický dotaz, na který bohužel neumím dobře a přesněji odpovědět. Je to spíše dotaz na kolegy farmaceuty. V psychiatrické praxi je však kombinace Paroxetinu a Buspironu běžně používanou medikací. Nemusíte tím tedy být natolik znepokojen.

 

Hraniční porucha osobnosti je něco, co bývá dlouho bolestnou součástí života. Hraniční rysy zůstávají součástí osobnosti navždy, ale vedou cesty k tomu, aby natolik nekomplikovaly život. Píšete, že docházíte k psychiatrovi a na sexuologii. Bylo by určitě vhodné do svého života zahrnout i terapii zaměřenou především pro hraniční poruchy osobnosti, nácvik pro zvládání zavalujících "myšlenek a emocí", mindfulness, ...


Doporučuji Vám projít si web Nejsem psychopat, který provozují osoby s vlastní zkušeností s hraniční poruchou osobnosti (HPO). Zde se dozvíte spoustu informací o HPO a také kontakty na odborníky, kam se můžete obrátit. Nejste v tom sám a ani na to nemusíte být sám!

 

Odkaz zde: https://nejsempsychopat.weebly.com/


Kontakty na odborníky: https://nejsempsychopat.weebly.com/dulezitekontakty.html

 

Stačí takto? Určitě ještě napište, pokud budete potřebovat.

 

Držím Vám moc palce, abyste našel v životě stabilitu!

 

S pozdravem,
Nikol Spůrová

 

 

 

 

 

 

 

 

DMS

Zpět