Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Detox

Heavyman

Dobrý den, zajímalo by mně, jak dlouho trvá hospitalizovaný detox od benzodiazepinů? Max. 14 dní? Děkuji za odpověď.

Odpověděl: Amrit Sen

Heavymene, zdravím Vás,

 

díky za důvěru. Záleží na tom, jaké množství, jaké, jak často a jak dlouho závislý člověk benzodiazepiny užíval, také na jeho fyzické a psychické kondici. Benzodiazepiny mají obecně mimořádně závažný závislostní potenciál, tedy dokážou poměrně brzy způsobit závislost jak psychickou, tak fyzickou a abstineční příznaky mohou v krajním případě ohrozit člověka na zdraví i životě.

 

Délka bzd detoxu může být individuální, od několika dnů, do několika týdnů, dalším ovlivňujícím faktorem může být i kapacita jednotlivých detoxifikačních oddělení. 

 

Snad tušíte, že detox sám o sobě toho mnoho nevyřeší, má li se závislému podařit udržet abstinenci, je nutné pokračovat vhodnou formou intenzivní léčby závislosti, ať už ambulantní, stacionární, nebo pobytovou, případně docházením na mítinky takto orientovaných svépomocných společenství a dlouhodobým doléčováním. Bez toho jsou šance na dlouhodobou abstinenci, uzdravení a spokojený, šťastný život, minimální.

 

Doporučuji Vám zavolat, objednat se a probrat možnosti a tipy na vhodný postup s odborníky specializovaných zařízení, které poskytuje bezplatné služby uživatelům návykových látek, zcela nezávazně, lze i anonymně.

 

Když napíšete ve kterém, nebo poblíž kterého většího města bydlíte, rádi Vám potřebné kontakty na adiktologické ambulance, AT poradny, kontaktní centra a stacionáře obratem pošleme. Jak je můžete podle oblasti, včetně kontaktů na detoxifikační oddělení v ČR vyhledat sám, se dozvíte na našem webu, v rubrice Kontakty: http://www.drogovaporadna.cz/kontakty.html 

 

Užitečné odkazy:

http://www.drogovaporadna.cz/psychofarmaka/benzodiazepiny.html

 

Přeji Vám vše dobré, držím palce!

Amrit Sen

DMS

Zpět