Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Závislosť na xanaxe

Martina

Dobrý deň,
Od xanaxu som bola závislá 20 rokov. Začala mi ho predpisovať lekárka, kvôli sociálnej fóbii. Postupne sa mi zvyšovať tolerancia. Antidepresíva som zle znášala. Vyšplhalo na 5-6mg denne. Pred rokom som išla na liečenie, čo bolo pre mňa peklo, mala som 2 epileptické záchvaty v nemocnici, kde mi ho vysadili naraz. Potom ešte dva doma. Už rok ho neužívam, užívam len Prothiaden. Chcem sa spýtať, či je možné mať ešte abstinenčné príznaky po roku.

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Martino,

 

při rychlém vysazení takto vysoké dávky Xanaxu se mohou abstinenční příznaky opravdu dostavit i po roce. Zajímalo by mě, jak se u Vás tyto příznaky projevují. Jsou fyzického či psychického charakteru? 

 

Můžete si o těchto problémech promluvit s psychiatričkou, která Vám předepisuje Prothiaden nebo využíváte jinou podpůrnou odbornou pomoc- psychologickou, adiktologickou? Vzhledem k obtížím, které jste uváděla, by stálo za to využít i nefarmakologickou podporu. Při tělesných obtížích by bylo také vhodné řešit s lékařem tyto příznaky a předejít tak komplikacím. 

 

Ráda bych Vás podpořila v odvaze říci si o pomoc osobně. Důležitější je Vaše zdraví a duševní pohoda než ohledy na to, co si myslí okolí. 

 

Držte se a budu ráda, když dáte o sobě vědět nebo zda budete potřebovat ještě nějaké informace.

HS

 

DMS

Zpět