Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

benzodiapepiny

john

dobrý deň , užívám . Xanay SR 1mg 1-0-1 , plus na noc Trittico a Hypnogen ... cca 3 roky užívám Xanax SR 1mg ráno a podvecer 1 TBL , stalo sa ale to , že som si našiel veľmi pre mňa stresujúcu prácu , kde som si pred prácou musel dať celodennú dávku .napr.: o 5-6 ráno 1mg , ale cítil som sa zle triasol , bol nervózny a v strese pred robotou , tak som si dal o cca 9-10 znova 1mg ... potom som si už v ten deň nedal nič iba Trittico a hypnogen večer ...nasledujúcu TBL ať na druhý deň ráno ..a takto to bolo aj na druhý deň... potom dva dni voľno a zas jednu tbl ráno a jedni večer , podľa pôvodného užívania...dva dni práca a dva dni voľno takto sa to striedalo mesiace...veľký strach pred robotou ale väčšinou keď už som tam bol , alebo keď už sm vyšiel s bytu strach prešiel , vždy len keď mám niekam ísť strašne sa bojím dopredu teraz som cca 10 dní doma a cítim na sebe rozhádzané dávkovanie, veľmi by som sa chcel zbaviť tých liekov , lebo sa cítim ako väzeň a mám pocit , že ani nežijem a som otrokom liekov...navyše si dávam na večer ako , nie na spanie ale len tak k internetu zolpidem vždy v cca rovnaký čas väčšinou 4 tbl a niekedy aj viac...keď som nebol sám , ale s priateľkou , darilo sa mi zolpidem aj 3-5 dní si vôbec nedať , ale teraz je to zlé a bol som už aj tak že 0,5 mg xanax 2x denne ...teraz si občas raz dva krát mesačne dám do roboty aj 3 mg , vtedy je všetko v pohode , ja mám ale veľký strach z nemocnice , z odvykania náhlého , že dostanem epileptické záchvaty , alebo nejaké delírium....mám skúsenosti , bol som v nemocnici kde mi odobrali benzo náhle a dávali mi lieky s ktorých mi bolo strašne zle a po návrate domov , som dva mesiace nevedel výjsť z bytu také stavy som mal , až mi museli znava po dvoch mesiacoch nasadiť xanax ...veľmi by som , ako píšem , chcel žiť život , slobodný , bez liekov , bez strachu , bez ranných úzkostí, bez strachu čo bude dnes , čo bude zajtra , bez strachu čo ma čaká , či robím správne rozhodnutia, nikomu neverím a bojím sa stále , aká je tu perspektíva , tieto lieky navždy odstrániť ? :-( alebo ako sa to dá ambulantne ? ďakujem za odpovedˇ... som už zúfalý a niekdy vidím už len jednu možnosť...tú poslednú ... začal som navštevovať aj psychologičku , jej všetko poviem o sebe , ale pred psychiatrom som uzavretejší a nehovorím mu nič o tom ako to so mnou je ako občas musím tie lieky dávkovať...len raz na jednej návšteve mi povedal , že vidí že už mám dosť, že by som mal si ísť ľahnúť do nemocnice .ale ja mám opäť obrovský strach :-((((

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Johny,

 

chci Vás ocenit za Vaši otevřenost, přestože se Vám to zřejmě nepsalo lehce. 

 

Máte složitou situaci, ale přijde mi důležité, že jste rozhodnutý s tím něco dělat. Užíváte nemalé množství léků se závislostním potenciálem a jejich vysazování není zcela bez rizik. Jak jste sám psal o své zkušenosti v minulosti, není dobré vysadit tyto léky najednou. Abstinenční příznaky by mohly být dost závažné a k tomu by se pravděpodobně přidala ještě větší úzkost. To všechno ví i lékař a zřejmě tuší, že se něco s Vámi děje. Proto se vůbec nebojte s ním otevřeně mluvit o celé situaci. On Vás zná nejlépe, má přehled o Vašem zdravotním stavu a psychických obtíží. Sdělte proto, co nejdříve svému lékaři přesné dávky všeho, co užíváte a domluvte se s ní na plánu vyabstinování. Buď se rozhodne on sám zkusit to ambulantně nebo Vám doporučí pobytovou detoxifikaci, která může být bezpečnější. Ne všechny nemocnice mají detoxifikační oddělení, kde mají s vysazováním zkušenosti a proto někdy dochází i k tomu, že propustí pacienta ještě s odvykacími příznaky. Pokusila bych se na Vašem místě zjistit více o léčebných zařízení a třeba i délce pobytu. U bzd je to bohužel dlouhodobější záležitost s abstinenčními příznaky a mohou se i po nějaké době vracet i bez užití bzd. 

Je skvělé, že využíváte i psychologogické podpory. Psychoterapeutickou podporu považuji při léčbě úzkostných poruch za stejně cennou jako léčbu farmakologickou. Velmi výrazně pomáhá v ustálení se a zamezení užívání medikace se závislostním potenciálem. 

 

Ráda bych Vám poskytla nějaké odkazy na zařízení s kterými máme dobrou zkušenost, jen nevím, zda žijete na Slovensku nebo v Čechách? Bohužel o zařízeních na Slovensku nemám takový přehled. Pokud budete potřebovat, ozvěte se.

 

Přeji dostatek odvahy a trpělivosti, výsledky se určitě dostaví.

HS

 

DMS

Zpět