Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Ako znižovať frontin

Lenka11221

Ďakujem krásne za správu.S liekmi je to ťažké, niekedy fungujem normálne, že zoberiem lieky a ani neviem ze mi niečo je. Inokedy pravý opak..úzkosť.. nevolnost..niekedy to trvá len chvíľku co predycham ale občas sú aj zle dní.
Preco predpisujú lekári Benzodiazepiny keď je na nich strašná závislosť.. a ťažké je sa z toho dostať a trvá to dosť dlho. Mojej kamarátky mamina tiež berie benzodiazepin xanax a dr.jej ho chcela vysadiť ale ona mala strašne stavy tak je teraz na udrzovacej dávke. A sama sa tak rozhodla.Telo si na to zvyklo. To je ako droga.

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Lenko.

 

Musím Vám dát za pravdu, že s tímto typem léků  je to složité.  Benzodiazepiny jsou léky ideální pro zvládnutí akutní krize, ale pro dlouhodobé užívání se nám stávají nepřítelem v podobě závislosti. Nebezpečí je navíc ve spojení medikace psaná lékařem, rovná se tedy přijatelná.  Každý lékař by měl při nasazování upozornit i na riziko závislostního potenciálu a abstinenčních příznaků. Druhá část je na zodpovědnosti člověka, jelikož tendence k naduživání a zneužívání budeme mít u všeho, přestože jsme upozorňováni na škodlivost např. cigarety, alkohol, cukry. 

 

Ráda bych Vás podpořila v opuštění své závislosti a  hledání podpůrných zdrojů v sobě- zájmy, plány, aktivity- a  ve svém okolí- rodina, přátelé, odborníci apod. Buďte trpělivá, sice je to dlouhá cesta, ale určitě se vyplatí. 

 

Přeji vše dobré.

HS

DMS

Zpět