Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Problém - spanok

Slecna

Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať lebo už som zúfalá. Mam veľký problém zo spánkom. Problém mi nastal už počas tehotenstva a následne po pôrode pokračoval. Už to trvá vyšse roka.Moj problém je že neviem zaspat a následne sa budí okolo druhej tretej rána a spánok už nepríde. Bola som u psychiatrický a nasadila mi Mirzaten 30 mg a ešte Alventu 75 mg raz denne. A ešte Oxazepam si dávam keď sa zobudim o tretej rána aby som aspoň troška dostala.Ja si myslím že Mirzaten mi nepomaha tak si dávam melatonin na večer spolu mirzatenom aby som zaspala na pár hodin.Pani psychiatrická mi tvrdí že už mi viac nevie pomôcť. Môžem sa spýtať že aké ešte lieky by som mohla užívať aby sa mi spanok zlepšil a presspala som celú noc ?? Veľmi som z toho smutná a neviem si naplno venovať môjmu synovi keďže mi energia chýba. Dakujem pekne za idpoved

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Zdravím vás, Slečno,

děkuji vám za dotaz a za důvěru, se kterou se na naši poradnu obracíte. 

Je skvělé, že máte psychiatričku, se kterou můžete o všem mluvit a řešíte potíže se spaním. Bohužel vám ale takhle na dálku nedokážu příliš poradit. Z mého pohledu (věnuji se závislostem, psychologii a speciální pedagogice) je dlouhodobě nebezpečné užívání Oxazepamu, jde o návykový benzodiazepin, který není určený k dlouhodobé léčbě a určitě néní vhodný na léčbu nespavosti, pokud ho psychiatři nasazují, zpravidla jde o léčbu akutní úzkosti, s krátkodobým užíváním. Není dobré ho užívat denně, natož dlouhodobě. Někdy ho lidé mají po ruce pro situace, kdy je "zle", ale z vašeho popisu jsem získala dojem, že se vám nedaří spát de facto denně. Možná by bylo lepší zkusit užít další Melatonin, než Oxazepam, ale otázka je, jestli vám po delší době užívání Oxazepamu bude zabírat. Zkuste to probrat s psychiatrou.

 

O vašich potížím vím i tak velmi málo, stejně tak vím málo o tom, co všechno jste zkoušela. Netuším, co všechno se před rokem stalo, jak jste spala do té doby apod. Neznám váš zdravotní stav, fyzický, ani psychický, netuším, jak probíhalo těhotenství a porod, jaký máte režim v poslední době. Domnívám se proto, že by bylo vhodné znovu se obrátit na psychiatričku a probrat s ní doporučení i jiných možností, jak nespavost řešit. S ohledem na moji profesi mne krom užívání bylin a dodržování spánkové hygieny (což může být s miminkem dost složité, to chápu) mne napadá spojit se se spánkovým centrem a nebo vyhledat psychoterapii. Dávalo by vám něco z toho smysl?

 

S pozdravem a přáním, aby bylo brzo lépe,

Gabriela Minařík.

 

DMS

Zpět