Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Vysazení neurolu

Mirka

Dobrý den,léčím si úzkostnou depresi už několik let.Užívám antidepresiva i antipsychotika a taky neurol 0,25mg.Ten užívám pravidelně asi 5 týdnů ráno 1 tabletu a někdy i tři tablety denně.Teď se snažím po poradě s lékařem vysazovat.Jsem neklidná,mám úzkosti,strach ,nic mně nebaví ,nic se mně nechc,nemůžu se soustředit,mám pocit že mně hlava nebere..Spím tak tŕi hodiny za noc.Myslíte si že je to tím vysazováním?Už 4roky je mně špatně.Užívàm brintelix,pregabalin,Trittico olpinat,Buronil a pořád je mně špatně.Ani ten neurol nijak zvlášť nepomohl.Myslíte že by to chtělo jiné antidepresiva.Již jsem se psychiatra ptala jestli by mně nedal nějaké jiné.Říkal že ne.Můžete mně poradit jestli by to chtělo jiné antidepr.nebo je to tím vysazováním neurolu..Já už si nevím rady.Pořád mně trápí úzkost a deprese.Děkuji za odpověď.

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den MIrko, 

 

zřejmě jste zadala dotaz opětovně. Zde přikládám kopii odpovědi.:

 

Dobrý den Mirko,

 

omlouvám se za pozdější odpověď. Možná je Vaše situace již v jiné fázi, tím myslím s vysazením Neurolu. Takto vzdáleně se opravdu těžko hodnotí, co Vám způsobuje problémy. Samotné vysazování benzodiazepinu není jednoduché. Většinou se vysazuje po malých dávkách a delší dobu, aby se předešlo epileptickým záchvatům. I tak však můžete mít problémy se spánkem, nervozitou apod. Na druhou stranu píšete, že tyto problémy jste měla i v minulosti, dříve než jste Neurol vysazovala. Neurol užíváte celkem krátkou dobu a v celkem bezpečné dávce, tak byste při vysazování neměla mít takové obtíže. Určitě bych vše probírala s lékařem,který už Vás zná a nezkoušela se sebemedikovat. To si způsobujete spíše větší komplikace.   

Doporučuji Vám spíše kromě psychiatrické péče využívat i psychoterapeutickou podporu. Při léčbě úzkostí se celkem úspěšně používá KBT ( kognitivně behaviorální terapie). Techniky k práci na sobě, zkoušení zvládat zátěžové situace, Také pro zklidnění je dobrý autogenní trénink-pracuje se s teplem a tíží v těle. Mohla bych pokračovat dále, ale co je nejdůležitější, že kombinace medikace s poradenstvím a prací sama na sobě by Vám mohla pomoci v řešení Vašich psychických obtíží. Zkuste o tom popřemýšlet, využijte možností ve Vašem okolí např. se poraďte s Vašim lékařem, co by Vám doporučil. V případě zájmu Vám můžeme poskytnout kontakty na některá zařízení i my. Napište případně místo Vašeho bydliště, kraj, větší město atd.

 

Držím Vám palce, ať se zadaří. 

HS 

 

 

DMS

Zpět