Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

neurol - vznik závislosti?

mista

Dobrý den, v krizovém centru mi byl nasazen na silné akutní úzkosti a paniky vzniklé měsíc po vysazení antidepresiv neurol 3xdenně 0,5mg s následným snižováním dávky. Zároveň mi byl nasazen escitalopram a pregabalin, které mi pomohli v minulosti. Bohužel mám relativně náročnou práci na pozornost (laboratoř), takže jsem skončil na neschopence, nicméně chodím na psychoterapie a snažím se udržet v činnosti (procházky, domácí práce, joga atd.). Z počátečních šílených panik jsem se dostal za cca 3 týdny, léky už sice nějak zabírají, ale zatím to není moc dobré, zvyšujeme dávku, pracovní zátěž ještě nezvládám. Neurol jsem mezitím snížil až na 0,25mg na noc (přes den už mi víc škodil než pomáhal), ale při zhoršení stavu při zánětu průdušek z kterého se teď horko těžko hrabu jsem se vrátil k 0,5mg na noc. Přijde mi, že mi se spánkem ale již po tomto zvýšení nepomáhá tak jako dřív, ale zvyšovat ho nechci, sázel bych spíš na zvýšení nočního pregabalinu, relaxace apod.. Nicméně neurol tak už užívám denně cca 2 měsíce a bojím se závislosti a ztráty účinku, všude píší že délka terapie BZD by neměla přesáhnout 6 týdnů, vlastně strach ze závislosti je i jedno z mých témat v psychoterapii.Psychiatrička říká, že ho snížíme až mi bude líp, ale to může být bůhví kdy. Zároveň myslím, že náhlé vysazení by mě nyní příliš rozhodilo. Připadám si tak někdy bezradně, jako začínající feťák.

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Zdravím vás, Misto,

 

děkuji vám za dotaz.

 

Máte úplnou pravdu, že s neurolem není dobré si zahrávat. Na stranu druhou, děláte vše pro to, aby to tak nebylo, abyste nebyl žádný feťák. Jistě jsou situace, kdy je o něco delší užívání neurolu opodstatněné. Stejně tak se počítá s tím, že lidé delší dobu na morfiu (z důvodu velkých bolestí) budou mít po vysazení abstinenční příznaky.

 

Co můžete dělat, je otevřeně a opakovaně svoje obavy, pocity, změny komunikovat s psychiatrou a nenechat se odbýt. Jestli je to tak, že déledobější užívání vaše obavy a úzkosti zhoršuje, je možné (otázka je za jakou cenu) medikaci změnit, ale přimlouvám se za to, abyste v tomto směru spolupracoval s lékařkou.

 

Nebo si také můžete vyžádat konkurenční posouzení jiného psychiatra. V dnešní době však jsou objednací lhůty často dlouhé. Není bohužel v naší moci vám konkurenční posouzení nabídnout, na to o vás víme v tuto chvíli skutečně velmi málo.

 

S pozdravem a přáním hodně sil a trpělivosti (se sebou, svými potížemi, i lékaři),

Gabriela Minařík.

 

 

DMS

Zpět