Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

vysazování

Milda

Dobrý den,

beru pod dohledem lékaře třetím rokem Xanax SR (s prodlouženým uvolňováním) dle období dávku 0,25mg až 0,5mg denně k léčbě úzkostné poruchy.

Nyní se blížíme k bodu, kdy budeme lék vysazovat. Mám z toho celkem obavy, neboť jsem si na něj zvykl, jelikož se díky němu cítím v pohodě.

Chci se tedy zeptat zda-li existuje v mém případě šetrné vysazení bez větších nepříjemností, které by omezili mé fungování. Jak dlouho takové vysazování může trvat a jak zhruba dlouho by trvali případné abstinenční příznaky.

Pokud se vůbec dá na mé dotazy nějak odpovědět, tak předem děkuji a přeji hezký den

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Mildo, 

 

děkujeme za dotaz a chci Vás podpořit ve vysazování medikace. Píšete, že se díky němu cítíte v pohodě, co to znamená pro Vás? Znáte tyto pocity při nějaké další aktivitě? A v čem se obáváte omezení ve fungování? 

Bude nějakou dobu trvat, než se stav upraví a u každého je to individuální.

Vy sám můžete pro zlepšení stavu více dělat v péči o sebe. Sportujte, choďte na procházky, spěte, odpočívejte, ... Mělo by se to upravit. Doplňte vitamíny, minerály, vyváženě a pravidelně se stravujte, dodržujte pitný režim. Na zklidnění zkuste meduňku lékařskou. Pomáhá psychiku harmonizovat.

Kromě toho bych Vám doporučila i využívat odbornou poradenskou pomoc k zvládání úzkostných stavů a psychických nepohod po vysazení medikace. V léčbě úzkostných poruch se za efektivní metodu ukazuje kognitivně behaviorální techniky, kdy se učíte zvládat zátěžové situace za pomoci psychologických metod. 

K dotazu, jak to může trvat dlouho vysazování a trvání abstinečních příznaků. Schéma vysazování je v kompetenci Vašeho lékaře, tak bych to přenechala jemu. Co se týká trvání abstinečních příznaků, počítejte s 1-3 měsíci obtíží, ne intenzivních, ale pomalu odeznívajících. Jste na celkem malé dávce, tak by se Vám mohlo zvládat to lépe. Je to však individuální záležitost. 

 

Věřím, že se podaří najít řešení, které Vám bude vyhovovat. Buďte trpělivý.

 

HS

 

DMS

Zpět