Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Neurol 0,5 vysazeni

Petra

Dobrý den, chci se zeptat. Od prázdnin cca od srpna jsem brala 0,5 mg Neurolu denně na noc. Později obden. Rozhodla jsem se, ze už ho nechci brat. Dostala jsem ho na panicke ataky, první pomoc. Většinou třetí den, když ho neberu se objeví úzkost. Dostala jsem na úzkost antidepresiva, ale take jsem se rozhodla, ze to dam raději změnou zivotospravy. Nepiju už vůbec alkohol, hodně piju, sportuju. Prosím jedna se u te úzkosti o abstinencni příznaky? Mohla bych byt na neurolu už fyzicky závislá? Předem díky za odpověď

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Petro.

 

Chci Vás ocenit, jak jste se rozhodla přistoupit aktivně k Vašemu fungování bez medikace. Určitě je dobré, že jste změnila životosprávu a děláte pro sebe prospěšné věci. Je dobré se věnovat věcem, které Vás baví ve volném čase a mít kolem sebe podpůrné vztahy, dostatek spánku a kvalitní stravu. Vedle rozhodnutí a pevné vůle je toto základ pro změnu.


Co se týká otázky, zda se jedná o abstinenční příznaky nebo o úzkosti. Záleží, zda se objevují další příznaky vedle úzkostí; jak rychlé bylo vysazování medikace apod. Pokud jste brala od srpna do listopadu stále stejnou dávku a pak postupně snižovala, tak si spíše myslím, že se nejedná o abstinenční příznaky. Měla jste možnost vedle farmakoterapie řešit i jinak své panické ataky- psychoterapií, poradenstvím? Protože pokud řešením byly pouze léky, tak předpokladám, že po jejich vysazení se původní obtíže navrátily zpátky. Doporučila bych Vám vyhledat odbornou psychologickou, psychoterapeutickou, kde se naučíte zvládat své úzkostné stavy. Vhodnou terapií na úzkosti je kognitivně behaviorální terapie (KBT), relaxační techniky.


Pokud byste potřebovala odkaz na nějaké odborné zařízení v místě Vašeho bydliště, napište nám, a rádi Vám kontakt zprostředkujeme.


Držím Vám palce.

HS 

DMS

Zpět