Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Zavislost

Anna

Ahoj prosím vás nasadili mě oxazepan asi před půl rokem nikdo mě ale nevari ze bych mohla být závislá a když jsem si ho jednou nevzala tak jsem myslela ze umřu strašně jsem se klepala a měla jsem u toho vysoký krevní tlak hned mě řekli ze jsem závislá a od ty doby jsem ještě víc psychicky na dne dali mě Buronil 25 mg ale neberu ho už mám strach z léku ale stále beru ten Oxazepan ráno třičtvrtě v poledne půl a večer půl když si ho nechci vzít a z koupím ne žít tak mám pocit ze mě půlka hlavy praskne nebolí jen pocit tlak divny to je proste nevím co mám dělat

Odpověděl: Hana Skořepová

Zdravím Anno, 

 

rozumím, že to není snadná situace a máte obavy z vysazení, ale buď v tom setrváte anebo to budete řešit. 

Oxazepam je z dlouhodobého hlediska užívání opravdu rizikový pro návykovost. Jak si organismus přivyká, má pak člověk tendenci zvyšovat dávku i frekvenci užívání. S vysazováním je to pak obtížné pro odvykací stavy, které se projevují, jak po psychické, tak somatické stránce např. co uvádíte Vy. Přestože to může být nepřijemné, zdlouhavé, je však reálné se toho zbavit, pokud se tak rozhodnete. Jen bych to činila pod odborným zdravotnickým dohledem.


Moc mi není srozumitelné, zda Vám Oxazepam někde předepisují a pak chtěli zaměnit za Buronil? Jestli spolupracujete s psychiatrem, adiktologem bylo by dobré se s ním pobavit o možnostech řešení. Varianta je převedení na jinou bezpečnou medikaci- namísto Oxazepamu, který se vysnižuje.Nebo je možnost jít na detox k vysazení Oxazepamu. Doporučila bych Vám následně mít zajištěnou další odbornou péči a řešit svůj stav, ať příčiny, které vedly k nasazení Oxazepamu nebo i pro následné stavy, kdy můžete mít tendence k znovuužívání této medikace. Můžeme Vám dát kontakty na odborné zařízení v místě Vašeho bydliště, když budete mít zájem. 


Držím Vám palce a ozvěte se případně. 

HS

 

DMS

Zpět