Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Oxazepan

Anina

Ahoj prý jsem závislá na oxazepanu brala jsem ho 2 x dene ráno večer asi cca půl roku jednou mě chytil zachvat panicka ataka a řekli mě ze prý jsem závislá na oxazepanu a od tě doby jsem psychicky na dne teď ho beru ráno třičtvrtě odpoledne půlku a večer třičtvrtě ale nevím proč mám strach ze ne bude zle proto to beru koukám na hodiny jestli už je čas na lék vůbec nevím co nám dělat ale když ho nevezmu začnu se celá klepat hrozny tlaky v hlavě až pálení vysoký krevní tlak vyšetření krve a ekg bylo v pořádku co mám děla chtěli mě vyměnit léky za Rivotril ale já už mammsztach z jiných léku pak mě chtěli dat Brunil ale neberu to beru pořad ten oxazepan prosím o radu jsem tedy závislá ?

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Anino, zřejmě jste zadala dotaz vícekrát. Odpověď najdete pod kódem 260039. 

Pro jistotu příkládám odpověď i sem. A jen připojím ještě k informacím, že zřejmě jste si vytvořila návyk s tím, že je obtížné vysadit Oxazepam pro obtíže a také z hlediska Vašich obavy měnit zaběhnutou pomoc. Jsem však přesvědčena, že by bylo vhodné využít čas a zkusit vysadit Oxazepam nyní než na tom setrvávat další roky, kdy to bude daleko složitější. Z mé praxe znám lidi, kteří na těchto lécích fungují i desítky let a z toho kolotoče se opravdu těžko vysedá. Za pomocí bezpečné ( nenávykové) medikace a podpůrné psychoterapie by se Vám mělo zadařit zvládat panické ataky i bez těchto " berliček".

 

 

Zdravím Anno, 


rozumím, že to není snadná situace a máte obavy z vysazení, ale buď v tom setrváte anebo to budete řešit. 

Oxazepam je z dlouhodobého hlediska užívání opravdu rizikový pro návykovost. Jak si organismus přivyká, má pak člověk tendenci zvyšovat dávku i frekvenci užívání. S vysazováním je to pak obtížné pro odvykací stavy, které se projevují, jak po psychické, tak somatické stránce např. co uvádíte Vy. Přestože to může být nepřijemné, zdlouhavé, je však reálné se toho zbavit, pokud se tak rozhodnete. Jen bych to činila pod odborným zdravotnickým dohledem.


Moc mi není srozumitelné, zda Vám Oxazepam někde předepisují a pak chtěli zaměnit za Buronil? Jestli spolupracujete s psychiatrem, adiktologem bylo by dobré se s ním pobavit o možnostech řešení. Varianta je převedení na jinou bezpečnou medikaci- namísto Oxazepamu, který se vysnižuje.Nebo je možnost jít na detox k vysazení Oxazepamu. Doporučila bych Vám následně mít zajištěnou další odbornou péči a řešit svůj stav, ať příčiny, které vedly k nasazení Oxazepamu nebo i pro následné stavy, kdy můžete mít tendence k znovuužívání této medikace. Můžeme Vám dát kontakty na odborné zařízení v místě Vašeho bydliště, když budete mít zájem. 


Držím Vám palce a ozvěte se případně. 

HS

 

DMS

Zpět