Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Lexaurin

eva

Dobrý den, mám dotaz, bude trosku obsáhlejší, jelikoz musím vypsat okolnosti.
Nějakou dobu zpet, od 17 do 19 let jsem byla silne závislá na benzodiazepanech, dokonce byly dny kdy jsem si vzala i 5 rivotrilu, jindy mi stačily dva lexauriny, ale každý den jsem musela nějaké mít. Pak jsem s tím sekla ze dne na den, bez jakékoliv pomoci, vím hodně nezodpovědné a zázrak, že jsem nechytla epileptický záchvat, při dávkách které jsem ke konci brala. Ke konci jsem je dokonce měla přísně zakázané od obvodního lékaře i psychiatra, takže jsem si poslední prášky vzala od kamaradky. Abstinencni příznaky byly silene a do úplného normálu jsem se vrátila až po půl roce od vysazeni, strasne dlouho mi bylo spatne po všech stránkách.
Asi 3 měsíce zpět ( bude mi 22 ke konci měsíce)jsem byla prevezena na psychiatrickou pohotovost, jelikož jsem měla po dlouhé době, 3 denní záchvaty úzkosti kdy jsem nejedla, nespala cele 3 dny ze stresu a zavrsilo to nejhorší panickou atakou v mem životě, kdy jsem volala na linku bezpečí a ta mi zavolala sanitku, která me nasledovne prevezla na psychiatrickou ambulanci. Tam mi psychiatr dal rivotril, nejdřív jsem řekla ze to nemuzu, ze jsem v minulosti byla závislá, ale on mi na to odpověděl ze je to jedine co mi teď muže dat na tento akutní stav a ze by mi to takto jednorázové nemělo ublížit. Dal mi i dva na domu při potížích.(Plus mi predepsal Grandaxin, který jsem na začátku brala 3 krat denne, nyní beru jeden obden) S tím ze mi ještě kamarád dal lexauriny abych je doma měla kdyby bylo nejhůř,s dobrou myšlenkou, nevěděl o moji minulosti.Dal mi jedno balení, dvě plata, které jsem do dneska nevypotrebovala.Od te doby jsem ho parkrat měla ten lexaurin, když mi bylo spatne hlavně první měsíc od události,přibližně 7 prasku za měsíc, odhadem. Tento měsíc jsem si dala druhy za tento měsíc, je 17. Května, ale obavam se aby mi to znova nespustilo závislost, proto moje otázka zní, je mozne brát lexaurin při potížích, třeba jednou za dva tydny, a nevytvořit si na tom znovu fyzickou nebo psychickou závislost, nebo je mám radši vyhodit, zbavit se jich?Když mám zkušenosti se závislosti tohoto typu? Četla jsem ze mozek alkoholika a člověka co je závislých na benzodiazepanech bude už vždy závislý a stačí pár prášku abych byla zpátky tam kde jsem skončila a to opravdu nechci. Prozatím se fyzické příznaky žádné nejeví, protože vždy byla pauza mezi prášky,ale psychických se bojím, jelikož dnes mi bylo spatne a nedokázala jsem se ovládnout si ho nevzit, ikdyz jsem poslední měla před dvoumi tydny a ty dva tydny jsem si na neho ani nevzpomněla. Tak se radši obracím na radu a názor odborníka.
Děkuju za Váš čas,
S přáním hezkého dne
Eva.

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Evo, 

děkujeme za obšírný popis situace a dotaz. Chápu Vaše obavy z možné závislosti. Máte pravdu, že náš mozek si uchovává v paměti zkušenosti z minulosti a proto bude pro Vás rizikové užívání této medikace, která spustí v nervových zakončení daný efekt. Na druhou stranu benzodiazepiny jsou nejrychleji fungující medikací v akutních stresových stavech, proto jsou první volbou lékařů v rámci dekompenzace. Je potřeba k tomu přistupovat s velkou pozorností a respektem. Jednou za delší období to nemusí vadit, ale je otázkou, zda jste schopná si hlídat a stopnout možné překročení hranice.

Bylo by vhodnější zkoušet jinou nenávykovou medikaci a také vyhledat odbornou psychoterapeutickou pomoc, kde byste měla možnost sdílet své obtíže, prožívání a zkusit najít bezpečné řešení. Jako vhodnou metodou pro úzkostné a panické stavy se jeví kognitivně behaviorální terapie (KBT). Můžete mít i pro krizové chvíle stáhnutou aplikaci v mobilu nepanikar.eu.

KBT je zaměřená na opakování se situací a posilování člověka ke zvládnutí.svého stavu.Nevím, zda Vám toto nabízí Váš lékař nebo byste potřebovala raději příslušné odkazy. Napište a zkusíme společně něco vymyslet.

 

Za Drogovou poradnu

HS

DMS

Zpět