Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Vysazování Rivotrilu po 2 měsících

Nik

Dobrý den,

Rivotril jsem začala brát před 2 měsíci při výměně antidepresiv, která nefungovala a já byla celkově v nedobrém stavu. Nejprve jsem brala 1mg ráno a 1 mg večer. Teď jsem asi 3 týdny užívala 0,62 mg ráno a 0,62 mg večer, k tomu beru už skoro 3 týdny 150 mg Venlafaxinu mylan (celkově necelé dva měsíce). Stav se i přes Rivotril stejně houpe, patrně se ještě úplně neusadila antidepresiva. Nicméně začínám mít velký strach ze závislosti na Rivotrilu. Včera jsem tedy snížila na 0,5 mg ráno a 0,5 mg večer. Cítím teď ještě větší nervozitu, chvění, stažený hrudník a žaludek, mrazení a s tím mi zase samozřejmě nastupují strachy, že se můj stav zase zhoršuje (s poporodními úzkostmi bojuji už rok). Můžou být tyto stavy spojené se snížením dávky a pokud ano, jak dlouho můžou trvat a jak mám postupovat dál? Trochu se obávám, že je to u mě i hodně psychologického rázu, tedy obav ze snižování. Zároveň se ale bojím dalšího užívání. Měli byste pro mě prosím nějakou radu, případně náhled na mojí situaci?
Předem moc děkuji

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den NIk,

 

děkujeme za dotaz a sdílení Vaší situace. Plně chápu Vaše obavy z vývoje stavu. Na druhou stranu bych Vás ráda uklidnila, že si vedete dobře. Daří se Vám postupné snižování Rivotrilu, které by se nemuselo projevit v nepříjemné abstinenční příznaky. Nyní by již měla začít fungovat i AD, která by Vám měla pomoci se lépe stabilizovat. Samozřejmě těžko hodnotit takto vzdáleně, ale hodně v tom může hrát roli psychika a Vaše obavy dopředu. Dobré by bylo, aby o Vašem snižování věděl Váš psychiatr a konzultovala s ním další kroky. Jednak vám může poradit kokrétní postup vysazování, jednak by vám mohl pomoci třeba i s výběrem jiné medikace, která by vám pomohla v průběhu vysazování a/nebo po něm (nenávykové).

Také nevím, jestli jste mluvili i o jiných formách léčby, zejména o psychoterapii, která může u úzkostí a panik velmi pomoci. Pokud byste potřebovala nějaké odkazy na odborná zařízení, napište okres trvalého bydliště a my se Vám pokusíme je vyhledat. Je fajn nebýt na tyto problémy sama, mít možnost otevřeně mluvit o svých pocitech a mít náhled na příčiny a důsledky svého chování 

 

Držím palce v dalších krocích.

HS

 

DMS

Zpět