Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Vysazováni Rivotrilu

TondaF24

Dobrý den ,
Již 10 let užívám Rivotril ( závislost). Bral jsem dříve 4mg denně , ráno a večer . Potom jsem šel na léčbu kvůli Rivotrilu , tam mi ho vysadili kompletně , během 3 týdnů, což si myslím , že je hrozně rychlé. Byl jsem tzv. na nule , ale bylo mi příšerně. Obrovské úzkosti , paniky , silná deprese , nespavost , lekavost , všeho a všech jsem se bál , pořád jsem byl v napětí a nemohl jsem se na nic soustředit ( četba apod. ) Jen jsem ležel a plácal se v depresích a uzkostech. Stav se vůbec nelepšil asi 3 týdny , i když občas na hodinku mi bylo lépe a pak zase prudký pád . Když jsem opouštěl léčebnu , tak pro mě přijeli rodiče , měl jsem obří paniku z auta a cesty 300 km a vzpomněl jsem si , že mám v peněžence 2 rivotrily 2mg a jak jsem čekal na rodiče , stále jsem přemýšlel , jestli si ho mám dát , nebo ne. Až jsem si ho dal . Během 30 min jsem už byl zase ,, normální " bylo to hrozné vysvobození a měl jsem super náladu a od té doby beru 1x denně 2mg Rivotrilu . Z této dávky se nemohu dostat , zkoušel jsem si ubírat na 1mg , ale nebylo mi dobře , sice to nebylo , jako na nule ,ale cítil jsem se divně. Moje otázka zní , mohu Rivotril vysazovat delší časové období ? Kupříkladu jednou měsíčně ubrat 0,25 mg ? Nebo se převést na kapky a po kapkách ubírat ? Kolik Rivotrilu má v sobě jedna kapka Rivotrilu ? Existuje nějaká speciální nemocnice , nebo ambulance , kde se tímto problémem zabývají ? Přijde mi , že toto téma je v ČR trošku bagatelizováno , znám hodně lidí co berou denně bzd a není jich málo . S mým psychiatrem se jde domluvit na všem , je perfektní , vyslechne a pomůže , proto se ptám , že bych se s ním domluvil na postupném snižováním dávky . Je mi jasné , že úplně bez abstinenčních potíží to asi nepůjde , ale když to nezkusim, nebudu to vědět . Co mi hrozí , když budu Rivotril užívat dále ? Viděl jsem v léčebně hodně lidí , kterým Rivotril úplně odrovnal mozek , ale ti brali třeba 10-15 prášků denně po dobu 10 a více let , takto skončit nechci. Vím , že mi Rivotril už nic nedává a beru ho , jen aby mi nebylo špatně . Cítím také , že mi Rivotril spíše ubližuje po psychické stránce i když beru antidepresiva na moji úzkostně depresivní poruchu osobnosti. Jaké doplňky stravy by jste doporučili na dobu vysazování ? Děkuji za přečtení a pomoc . Přeji vám pěkný den. S pozdravem Tonda .

Odpověděl: Hana Skořepová

Dodrý den TondoF24,

 

moc se omlouvám za pozdější odpověď. Ráda bych Vás ocenila, jak se snažíte řešit svoje dlouhodobé užívání Rivotrilu, na který jste za tu dobu získal návyk a i přes obtíže jste rozhodnutý vyabstinovat z Rivotrilu zcela. Jak popisujete situaci, chápu, že pro Vás to byl velmi krátký čas na vysazení a proto došlo k recidivě. Určitě lze vysazovat pomalejším tempem. Obecná doporučení k vysazování benzodiazepinů se doporučuje snižování o 10 - 25 % dávky za týden až dva týdny. Vzhledem k delší historii užívání BZD bych se klonila k tomu, abyste postupoval pozvolněji. Určitě by bylo fajn, abyste své vysazování konzultoval s ošetřujícím psychiatrem, pokud je s ním takto dobrá spolupráce. Zná Vaší anamnézu nejlépe a může upravit i další medikaci ke zvládání odvykacích obtíží. Zvážit i změnu formy medikace na kapky.

Vedle farmakologie je vhodná i psychoterapie zaměřená na úzkostně depresivní stavy, kde byste mohl kouknout se na příčiny obtíží a naučit se je lépe zvládat. Je to složitejší a dlouhodobější proces, ale určitě to stojí za to. Nepíšete odkud jste, takže je možnost napsat okres bydliště a dáme Vám odkazy na odbornou pomoc. Případně by Vám mohl i psychiatr doporučit ze svých zkušeností nějaké odborné zařízení. Sám si dobře odpovídáte na své prožívání, co chcete nebo ne, to je hodně důležité pro další kroky. Pokud byste užíval Rivotril dále, je riziko zvyšování dávek, fyzické a psychické závislosti, a může to dojít  do podobného stavu jako u Vámi popisovaných lidí, kteří nejsou schopni již plněhodnotně fungovat bez medikace a vlastně ani s ní. Vedle medikace na stabilizaci nálad, příp. při poruše spánku je vhodné užívat magnesium, které působí na zmírnění křečí a má i podpůrný úzkosti uvolňující účinek a také zesiluje pozitivní účinek antidepresiv. Celkově strava bohatá na vitamíny a dostatečný příjem tekutin (minerální vody, kouhoutková voda), ale i dostatečná pohybová aktivita přispívá k zlepšení psychosomatického stavu.  Pro zvládání nepříjemných stavů jsou efektivní relaxační cvičení typu autogenní trénink, jóga, kde se pracuje s dechem a uvvědomování si vlastního těla. 

Určitě se dají Vaše obtíže řešit a chci Vás podpořit ve Vašich dalších krocích. Buďte trpělivý a udržte si motivaci ke zdárnému výsledku a využijte nejen podpory odborníků, ale i svých blízkých. 

 

Přeji, ať se Vám to podaří a pokud budete potřebovat doplnit nějaké informace nebo sdílet další fungování, určitě se opět ozvěte.

HS

DMS

Zpět