Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Dlouhodobé užívání Rivotrilu

Ela

Dobrý den,

beru už několik let 0,5 mg Rivotrilu před spaním (někdy každý den,jindy třeba ob dva dny dle potřeby) kvůli náročnému zaměstnání a neschopnosti večer "vypnout", což občas způsobuje problémy s usínáním. Nemám s užíváním tohoto léku problémy, je mi dobře, necítím obtíže, někdy vydržím i týden bez léku. Ale protože čtu, že dlouhodobé užívání benzodiazepinů není dobré, ráda bych se zeptala, zda je možné přestat lék brát náhle. Nebo jak bych měla při jeho vysazování postupovat, prosím? Děkuji.

Odpověděl: Hana Skořepová

 

 

Dobrý den Elo,

 

předně bych vás chtěla podpořit k vysazení Rivotrilu. Obecná doporučení k vysazování benzodiazepinů včetně klonazepamu/Rivotrilu jsou taková, že první polovinu dávky je možné vysadit rychleji a druhou potom pozvolněji, přičemž se doporučuje snižování o 10 - 25 % denní dávky za týden. Doporučila bych zkusit jinou bezpečnější variantu, jak se připravit na spánek. Základem je dodržování pravidel spánkové hygieny

https://www.vyspise.cz/article/cz/spankova-hygiena

 

Vedle toho fungují i preparáty na přírodní, přirození bázi- např. melatonin, hormon přirozeně se vyskytující v lidském těle účinek pozitivně ovlivňuje spánek a způsobuje i jeho navození. Užívá se jednou denně 30 minut před spaním. Dalšími jsou meduňka, levandule- v lékárnách dostanete preparáty obsahující tyto byliny. 

Pokud byste potřebovala doplnit informace, ozvěte se opět. Jinak držím palce, ať se Vám změna zadaří. 

 

Za poradnu 

HS

 

 

DMS

Zpět