Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Lexaurin

Jakub

Dobry den, 2 mesice sem uzival lexaurin 1,5mg 1-1-1 . Nyni je to 5 den od vysazeni. Beru zoloft 150mg 1-0-0 .
Muj dotaz se tyka stavu po vysazeni lexaurinu. Asi vznikla zavislost pac druhy den po vysazeni mi bylo spatne, psychika rozhozena, jako nikdy mi takto nebylo. Lze to prisuzovat lexaurinu a vznikle zavislosti?
Dale se chci zeptat, jak dlouho trvaji tyto stavy?
Lze to nejak mirnit, prijdu si jako bych se mel "zblaznit". ..
Dekuji za Vasi odpoved

Odpověděl: Hana Skořepová

Dobrý den Jakube,

 

díky za dotaz a sdílení Vaší situace. S největší pravděpodobností je tento Váš stav následkem vysazení Lexaurinu, který jinak má vliv na psychiku svými anxiolytickými sedativními účinky. I během takto krátké doby při této denní dávce si organismus může vytvořit závislost na dané látce a měl by být postupně vysazován,m aby se předešlo abstinenčním příznakům. Abstinenční příznaky při náhlém jsou dvojího typu. Tělesné - třes, pocení, zvracení, bolesti hlavy, bušení srdce, v krajních případech epileptické záchvaty. Z psychických příznaků jsou to tzv. rebound fenomeny, tedy návrat úzkostí a panik, podrážděnost, napětí, nespavost. Lexaurin se z organismu vylučuje poměrně rychle, takže nástup abstinenčních příznaků, stejně jako jeho nástup účinku je také rychlý, takže rychlost postupného vysazování se může do velké míry řídit tím, jak silné příznaky pacient má, důležité je udržet sestupný trend. Vysazení by mělo probíhat pod kontrolou psychiatra. 

Je dobré, že máte nasazené AD -Zoloft, očekávaný efekt nastupuje zhruba za 2-3 týdny od nasazení. Psychika v tomto směru je důležitá. Když očekávám něco, z čeho mám velké obavy, tak se to může projevovat jakýmikoliv tělesnými či psychickými příznaky. V těchto stavech máme zvýšenou tendenci se pozorovat, a i například příznaky, které bysme za normálních okolností zvládly, se stávají nesnesitelnými. Je nutné počítat s tím, že při vysazování nějaké nepříjemné příznaky budou, tak to vždy je. Dobrá zpráva ale je, že jsou přechodné a vždy nakonec odezní. Bohužel u každého je ta doba různě dlouhá právě i s ohledem na subjektivní prožívání. Zkuste se tedy opečovávat v ohledu, dopřání si odpočinku, věnování se koníčkům a aktivitám, kde zaměstnáte myšlenky; pohybové aktivitě, dostatku příjmu tekutin a stravu bohatou na vitamíny. Určitě s lékařem, který Vám předepsal Zoloft můžete probrat i případně další alternativy medikace.

 

Buďte trpělivý a věřte, že se stav zlepší.

HS 

 

DMS

Zpět