Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Rivotril a křeče

Honza

Dobrý den,užívám Rivotril 2mg a mám sním následující problém.Beru ho dle potřeby a někdy beru i 4tbl,někdy zase jenom 1tbl.Beru léky na schizofrenii Risperdal a to je jediný lék,který mi vyhovuje.Po ostatních neuroleptykách mě chytají zachvaty (křeče)a pokaždé ten záchvat vypadá stejně kroutím se a křecovitě svíjím do leva a strašně to bolí.Rivotril a Diazepan je jediný lék po kterém křeč povolí.Mám taky deprese a úzkosti.Nevíte prosím,kde je problém.
Jsem na něm už závislí pokoušel jsem se ho zbavit a nejde to.Když jsem byl v nemocnici po prvé začli mi ho dávatna potlačení strachu a úzkosti a taky na vedlejší účinky Zyprexi.Bral jsem Zyprexu,pak Zeldox a tam začli ty křeče asi po třech letech užívání.Pak na mě zkoušely Seroqvel a Invegu.Po ní jsem byl v křeči dokonce 3hodiny.Byl jsem i na CT a neurologii nic mi nenašli naštěstí,ale řekli, že je to nervového původu.Nemůžu mít nějakou skrytou vrozenou vadu?Nevím jak dál bez Rivotrilu je mi líp,ale nejde to bez nej vydržet pořád.Ještě beru Akineton na stuhlost.

Odpověděl: Bára Orlíková

Zdravím Vás. Velice se omlouvám za pozdní odpověď. Konzultovala jsem Váš dotaz s kolegyní farmaceutkou, která byla z popisu Vašeho užívání léků poněkud zmatená, a poměrně dlouho trvalo než jsme se dobraly nějakého závěru.

Nejdřív tedy Váš dotaz trochu zrekapituluji - v současnosti berete Risperdal, který Vám vyhovuje, protože po něm nemáte křeče. Také berete Akineton, který působí proti ztuhlosti. Zároveň berete dle potřeby Rivotril. V současné ho již patrně neužíváte jako lék proti křečím, píšete, že po Risperdalu křeče nemáte. Křeče v minulosti byly patrně vedlejším účinkem dříve užívaných léků.

Rivotril pravděpodobně nyní používáte jako lék proti úzkosti. Máte obavy, že jste již na něm závislý, a rád byste se jeho užívání zbavil.

Bohužel nedokážu posoudit míru závislosti na Rivotrilu takto přes internet. Nevím, jak jste se pokoušel užívání zbavit (zda jste již s Rivotrilem na nějakou dobu přestal nebo zda se pokoušel snížit dávky) a co znamená, že to "nešlo". Zda se dostavily fyzické abstinenční příznaky, psychická nepohoda...

Vzhledem k tomu, že Váš psychický stav je poměrně komplikovaný, užíváte kombinaci léků, které Vám předepisuje lékař, tak si nejsem jistá, zda jsme vůbec schopni poskytnout nějakou smysluplnou odpověď v rámci internetové poradny. Myslím, že to je problém, který je potřeba konzultovat s lékařem. Jednak jde o to, jestli je pro Vás skutečně výhodné přestat Rivotril užívat (za cenu dlouhodobého zhoršení stavu), zda pokračování v jeho užívání není menším zlem... a jednak také o to, že pokud by vysazení Rivotrilu mělo proběhnout, že rozhodně to bude lepší pod dohledem lékaře. Ten může stanovit postupné vysazování, sledovat Vás stav, zmírnit případné odvykací příznaky. Na Vašem místě bych se nepokoušela řešit situaci svépomocí.

Přeji hodně štěstí.

DMS

Zpět