Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Závislost na benzodiazepinech

Táňa

Dobrý den, benzodiazepiny beru cca. 5 a půl roku. Jsem zdravotní sestra a mám k nim v práci přístup. Protože je moje práce velmi stresující brala jsem Neurol 0,5 mg nebo Diazepam 5 mg když jsem do ní šla. Takže třeba 4 dny jeden Neurol 0,5 mg a 4 dny nic. Když jsem měla dovolenou nebrala jsem třeba týden nic. Takhle to šlo bez problémů pár let, pak mi to začalo vadit, cítila jsem se provinile a neštástná. Chtěla jsem žít bez prášků. Minulý rok
jsem snížila dávku na Neurol 0,25 mg když jsem šla do práce, když jsem měla volno tak nic. Vydržela jsem to 3 měsíce, ale začala jsem mít problémy se spaním a byla jsem podrážděná, tak jsem se potom vrátila na svoje původní dávkování. Jenže to že beru léky mě trápilo dál, tak jsem se rozhodla, že přestanu. Ted´v březnu jsem to vydržela cca. 15 dní nevzít nic. Když jsem byla nervozní vzala jsem si 5 ml Novo - Passit, pila třezalkový čaj, když bylo nejhůř, dala si 1 panáka alkoholu. Už jsem si myslela že mám vyhráno. Jenže předevčírem o noční mě rozhodila kolegyně a protože jsem to nechtěla řešit benzodiazepiny vzala jsem si půl tablety Grandaxinu. Pak jsem na internetu zjistila, že je to stejně taky benzodiazepin. Cítila jsem se po něm špatně, byla jsem trochu agresívní. Ráno se mi trochu klepaly ruce a nemohla jsem usnout po noční. Na internetu jsem se dočetla o epileptických záchvatech z vysazení a dostala strach. Takže jsem si včera vzala 5 mg Diazepamu, abych tomu předešla. Chci přestat, ale od té doby co jsem se dočetla o těch epileptických záchvatech mám strach, že bych ho mohla dostat. Už jsem to vydržela 15 dní a šlo to dobře. Myslíte si že bych ho mohla i po těch 15 dnech dostat? Co mám dělat, nemůžu jít na léčení, nikdo to o mě neví.

Odpověděl: Bára Orlíková

Zdravím Vás. Velice se omlouvám za zpoždění odpovědi. Konzultovala jsem Váš dotaz s kolegyní farmaceutkou dr. Alenou Trojáčkovou. Ta uvádí, že při vysazování benzodizapenů "epileptické záchvaty možné jsou, ale pouze v opravdu velmi těžkých případech zneužívání. Takže myslím,
že pokud paní uvádí pravdivé dávky, které užívala, tak by to hrozit nemělo - i kdyz délka užívání byla velmi dlouhá. Nicméně při vysazování benzodiazepinů je nutna obezřetnost, neměly by se  vysazovat náhle, ale mělo by to být postupné vysazení, uvádí se snižování o cca 0,5 mg každé tři dny."

Napadá mě, že jedním problémem je užívání benzodiazepinů, ale tím původním, kvůli kterému jste se dostala do potíží s léky, je pravděpodobně Vaše náročná životní situace (něco popisujete i ve skryté poznámce) a nejspíš úzkostné stavy... To, co popisujete při zvládání Vašeho náročného zaměstnání, při řešení konfliktu s kolegyní, to by spíše vyžadovalo nějakou terapeutickou intervenci, případně předepsání léků (nové generace antidepresiv), které nemají závislostní potenciál. Vaše užívání léků nemá úplně kontinuální charakter, proto si i spolu s kolegyní farmaceutkou myslím, že Vám epileptické záchvaty nehrozí, ale také to vypovídá poměrně konkrétně o tom, jaké problémy a nepříjemné pocity užíváním léků řešíte. Zkusila jste zvážit  variantu nějaké psychoterapeutické pomoci? Případně návštěvy psychiatra, který by po vyšetření mohl předepsat léky, které by Vám více vyhovovaly a nehrozilo riziko závislosti? Terapeutická pomoc je dosažitelná i bezplatně, a víceméně anonymně. Psychiatrická pomoc také (ta se sice hradí ze zdravotního pojištění, ale rozhodně by psychiatr ve Vašem případě nikam nehlásil, nedejbože do Vašeho zaměstnání, že jste se na něj obrátila). Myslím, že klasická pobytová léčba ze závislosti není nutná, ale skoro bych ve Vašem případě byla pro možnost nějaké ambulantní podpory. Zkuste si to promyslet, a pokud byste měla zájem, znovu napište. Když mi napíšete odkud jste, mohla bych Vám doporučit někoho z kolegů, na koho se budete moci obrátit osobně, ve Vašem regionu.  

Budeme se snažit o brzké vyřízení odpovědi. Tímto se ještě jednou omlouvám za obrovskou prodlevu s naší odpovědí na Váš dotaz.

Držím palce a přeji hodně štěstí.

 

 

 

DMS

Zpět