Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

odvykání

skorky

Dobrý večer,
chtěla bych se zeptat, zda-li \"Zolpinox\" patří mezi návykové látky. Pracuji ve směnném provozu, kdy spánek je velmi nepravidelný, a proto si beru Zolpinox 10 mg na spaní(hlavně po noční,kdy spím během dopoledne). Pokud ano,je nutností \"odvykací kůru\"absolvovat za hospitalizace nebo jde i ambulantně. Bydlím v malém městečku a zcela jistě bych ze svého zaměstnání dostala výpověď. Jak, prosím,probíhá stav odvykání?Zolpinox neberu dlouho, ale nyní mám pocit,že bez něj neusnu.A je nějaký lék na spaní na který závislost nevzniká? A má poslední otázka-je Zolpinox zjistitelný v krvi nebo moči? Pokud ano, jak dlouhou dobu, opravdu bych velmi nerada přišla o své zaměstnání. Tuto zprávu-dotaz, píši sama ze své vůle a ne na popud zamětnavatele.
Děkuji za odpověď. Jana

Odpověděl: Bára Orlíková

Zdravím Vás. Už jsme si dopisovaly, tento dotaz jste poslala přes poradnu www.benzo.cz, ale odpovídám na obou poradnách, do nichž jste psala. Není pravděpodobné, že by lék Zoplinox (resp. jeho účinná látka zolpidem) byla zjišťovaná při namátkových testech na drogy, které zaměstnavatelé provádějí. Vyšší pravděpodobnost je u jiných léků, o nichž jste psala v ostatních dotazech. Zolpidem nicméně mezi léky s potenciálem závislosti patří, jedná se o tzv. atypické benzodiazepiny. Riziko závislosti je menší než u klasických benzodiazepinových léků (např. Diazepam, Xanax, Rivotril, Neurol...). Původně se u nich nepředpokládal možný vznik závislosti, ale výzkumy potvrdily, že závislost možná je. Záleží to samozřejmě na době, po kterou lék berete, na dávkách, na případné kombinaci s dalšími léky nebo alkoholem, na předchozí zkušenosti s návykovými látkami, na věku, na Vašem psychickém i fyzickém stavu... 

Doporučovala jsem Vám již v předchozích odpovědích konzultovat vše s lékařem, který Vám lék píše, zmínit se mu o svých obavách, stejně tak by bylo nejlepší s ním řešit případné odvykací potíže a záměnu za jinou medikaci. Zmiňovala jsem ten Circadin, který by měl být nenávykový, neb funguje na úplně jiném principu. Zkuste to s ním probrat. S ohledem na Zolpinox bych být Vámi obavu o zaměstnání neměla, ani v případě, že by Vám udělali nějaký test na návykové látky (tyto látky se v takových testech obyčejně nezjišťují), problém by byl spíše s jinými látkami, o nichž jste psala, že užíváte. 

Napište případně, jak situace vypadá a zda se Vám to podařilo nějak  řešit, můžeme kdyžtak zkusit vymyslet nějaké další řešení, pokud by to vypadalo, že doporučované věci nezabírají nebo z nějakého důvodu nejdou. 

Zatím držím palce. 

 

 

DMS

Zpět