Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Re: Diazepam

Lucka

Dobrý den, moc děkuji za obsáhlou odpověď. Ten diazepam jsem si vzala jen 4x než jsem Vám napsala, pak jsem radši vyčkala, než mi odpovíte – opravdu se benzáků dost bojím:). Já tedy vlastně nevím, jestli to jsou panické ataky, protože to mívám, i když jsem v klidu a trvá to i několik hodin (četla jsem, že panika trvá tak 15 min.), takže asi nejdřív zajdu za doktorkou, aby zjistila, jestli to nemá náhodou fyzickou příčinu (přeci jen roky jsem si píchala drogy, párkrát předávkování,… Tak jestli mě to nějak fyzicky nepoškodilo. Navíc jsem dost silný kuřák). Pokud by mi nic nezjistili, tak bych asi zkusila to, co navrhujete. Mohla bych tedy poprosit, zda byste mi někoho doporučila? Někoho, kdo by z mé dřívější závislosti nedělal příliš vědu a nekoukal na mě jako na ,,feťačku“. Jsem z Prahy. Ještě jednou děkuji.

Odpověděl: Bára Orlíková

Zdravím Vás. Jsem ráda, že opět píšete, a oceňuji, že jste léky neužívala intenzivně a sama víte, že by to nebylo asi to nejlepší řešení. Chápu, že se "benzáků" bojíte, a bohužel si myslím, že obzvlášť ve Vašem případě je i proč. Těžko mohu takto přes internet zhodnotit, zda stavy, které prožíváte, jsou skutečně panické ataky. Ale myslím, že v tuto chvíli to možná není ani tak důležité - je to něco, co Vám dělá problém, čeho se obáváte a nejspíš to s nějakou formou úzkostné poruchy souviset bude. Přinejmenším to bude problém psychosomatický - úzkosti a stres se mohou projevit touto formou, včetně fyzických příznaků, aniž by to třeba musela být nutně panická porucha. Myslím, že by bylo fakt na místě mít nějakého psychiatra, kterému můžete důvěřovat. Chápu Vaše obavy o soukromí a o to, aby o Vás nepřemýšlel někdo po deseti letech abstinence jako o "feťacce". Nutno říct, že se lze opravdu občas setkat s podobnými názory i mezi lékaři nebo jiným zdravotnickým personálem, a že rozumím tomu, že s tím nechcete být spojovaná. Nicméně berete antidepresiva, pravděpodobně velmi dlouhodobě, aniž byste byla v kontaktu s odbornou péčí - píše Vám je obvodní lékař. A v současnosti zažíváte potíže, které byste chtěla řešit dalšími léky, které jsou ale bohužel velmi návykové - a ve Vaší situaci by mohly způsobit pohromu. Navíc jste je měla v úmyslu brát "načerno", bez receptu a zhodnocení lékařem.  

Jak jste psala, zkuste zjistit, zda není v pozadí fyzická přičina. Mohu se mýlit, neb neznám Váš zdravotní stav (a ani nejsem lékař),  ale úplně to nepředpokládám, od doby, kdy jste brala drogy, uběhla již velmi dlouhá doba, pravda, silné kouření tomu určitě nepomůže, ale nepokládala bych ho za hlavní důvod Vašich stavů. Pokud se potvrdí opak, alespoň budete vědět, na čem jste.

Jako jednu z prvních věcí na Vašem místě bych asi udělala to, že bych si sehnala dobrého psychiatra, který nebude mít předsudky vůči Vaší minulosti. Což v Praze skutečně není problém. S tím bych zkonzultovala Vaší současnou medikaci, stavy, které prožíváte, situaci, která je pro Vás tak stresová, a pokusila se najít nějaké řešení. A bez ohledu na to, jak by dopadla konzultace s psychiatrem, bych asi volila i variantu nějaké individuální terapie. Ta nemusí být jen placená, jsou i možnosti, jak získat podobnou péči zdarma.

Pokud budete chtít, tak Vám můžu poslat kontakty, kam se obrátit.

Zatím držím palce.

DMS

Zpět