Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Epileptický záchvat

Tamara

Jaké je riziko epileptického záchvatu po úplném vysazení benzodiazepinů u uživatelky, která brala nepravidelně benzodiazepiny cca. 5 let - dávky neurol 0,5mg nebo diazepam 5 mg. Od dubna letošního roku brala 2 měsíce neurol 0,25mg denně pro úzkostnou poruchu a od té doby vysazuje. Týden brala neurol 0,25mg třičtvrtě tbl, 14 dní neurol 0,25mg půl tablety, 14 dní neurol 0,25mg črvrt tablety, pak 14 dní neurol 0,25mg čtvrt tablety ob den, pak 14 dní neurol 0,25mg čtvrt tablety ob dva dny, pak měsíc neurol 0,25mg čtvrt tablety ob 3 dny a ted´je od začátku srpna na neurolu 0,25mg čtvrt tablety /tj. neurol 0,06mg/ ob 4 dny. Od září by chtěla neurol vysadit úplně, ale bojí se že může dostat epi záchvat z úplného vysazení. Jaká je pravděpodobnost že této uživatelce hrozí epizáchvat? A v jakém týdnu po vysazení je riziko epizáchvatu největší? V prvním, druhém nebo třetím týdnu po úplném vysazení? Děkuji za brzkou odpověd´.

Odpověděl: Jakub Minařík

Asi takové, že vás zasáhne meteorit právě při čtení této odpovědi. Riziko bych v takovém případě považoval za prakticky nulové. Dávka je tak malá minimáílní, epileptické paroxysmy hrozí pokud někdo užívá desítky mg diazepamu, nebo několik mg neurolu denně.

Nicméně, formulace dotazu mě nutí k úvaze o úzkostné poruše, resp. o tom, jak dobře je zaléčená. Nevím, jestli se ptáte vy, nicméně formulace dotazu jest dosti úzkostná, pokud mohu soudit. Skorem bych řekl, že pokud jste to vy budete dosti trpět. nevím, jestli berete jiné léky (možná byl neurol přechodná alternativa než zaberou SSRI), chodíte na psychoterapii, ... Nicméně, mám tak nějak dojem, že možná budete dosti trpět. Ale mohu se samozřejmě mýlit.

 

No, omlouvám se za nevyžádanou interpretaci stavu, držím palce a kdyny bylo třeba, napište. :-)

 

DMS

Zpět