Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Nejsilnější prášky na spaní

Jack

Jaké lze nechat předepsat nejsilnější možné prášky na spaní, kdo to může předepsat a jaké je na nich riziko závislosti, případně po jaké době užívání závislost vzniká a jaké je doporučené dávkování?
Jaká je doba účinnosti po podání ?
Díky za odpověď.

Odpověděl: Alena Trojáčková

Jen velmi těžko se dá určit, který přípravek na spaní (hypnotikum) je nejsilnější. Obecně se dává přednost novějším látkám (např. zopiklon, zolpidem, zaleplon), a to především z důvodů nízkého rizika vzniku  závislosti a jejich krátkodobého účinku, který nastupuje relativně rychle (v řádu desítek minut) a výrazně nesnižuje kvalitu spánku. Všechny tyto látky jsou určeny pro krátkodobé užívání (max. 2 týdny), většinou se užívá jedna tableta před odchodem na lůžko a může Vám je předepsat praktický lékař. Ale i u těchto látek může dojít při dlouhodobém užívání ke vzniku závislosti a při následném vysazení k abstinenčním příznakům. V minulosti se v ČR často používal Rohypnol (flunitrazepam), který již není na trhu, měl výrazně vyšší rizika vzniku závislosti a dalších potíží. 

 

Proč se na to vlastně ptáte? Pokud máte potíže s nespavostí, bylo by asi nejlepší řešení probrat to s Vaším praktickým lékařem, případně se můžete obrátit i na specializované poradny pro poruchy spánku. 

DMS

Zpět