Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

leky

Zuzana

dobry den,chci se zeptat,nedavnosem nasla manzelovileky a nevim na co sou,jmenuji se:Qentiapin 100 a Hypnogen,chci presne vedet na co jsou a ci nejsou navykove.dekuju moc

Odpověděl: Bára Orlíková

Zdravím Vás, 

nevím, za jakých okolností jste našla manželovy léky a proč máte takové obavy, zda léky nejsou návykové. Nevím, jaký je manželův zdravotní stav, zda se manžel léčí nebo léčil pro nějaké psychické potíže nebo se závislostí...

Oba léky patří mezi léčiva užívaná v psychiatrii a jsou dostupné pouze na předpis. 

Lék Quetiapine je antipsychotikum (používá se zejména při léčbě schizofrenie a manických stavů při bipolární poruše) a lék Hypnogen je hypnotikum (tedy lék užívaný při poruchách spánku). U Quetipane není popsáno riziko vzniku závislosti. U Hypnogenu ovšem riziko být může, zejména při dlouhodobém užívání a/nebo při nedodržování dávkování předepsaném lékařem. 

Z informací o léku Hypnogen, uvedených na webu Státního ústavu pro kontrolu léčiv, uvádím následující: 
Při podávání léku po dobu několika týdnů se může vyvinout určitá ztráta
hypnotického účinku (tolerance). Podávání hypnotik může vést k rozvoji fyzické i psychické závislosti. Riziko závislosti se zvyšuje s dávkou a trváním léčby a je vyšší u pacientů s anamnézou psychiatrických onemocnění a/nebo závislosti na alkoholu a drogách. Tito pacienti mají být během léčby hypnotiky pod pečlivým dohledem. 

 

Jak jsem psala v úvodu, bohužel neznám podrobněji Vaši a manželovu situaci, tak Vám nemohu konkrétněji poradit, jak s nálezem léků naložit (nevím, zda je má manžel od lékaře či ne, zda pro něj mohou být nějak zvýšeně rizikové...). Pokud byste se chtěla na cokoliv doptat, tak neváhejte znovu napsat. 

 

Zatím přeji hodně štěstí, 

 

B. O: 

DMS

Zpět