Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Závislost na Neurolu

Jitka

Dobrý den, užívám antidepresiva a při zhoršení stavu např. na podzim, soudní jednání(12 let), problémy ve vztahu, jsem na dávkách 0,5 mg Neorolu 3 krát denně. Teď už 3 měsíce, prosím jak z toho ven, abych si ho mohla vzít jen v případě potřeby tzn. zvýšená úzkost, stres.Vzít si Neurol mě nutí příznaky chvění, paniky, pocit, že se na mě všichni dívají... Jak mám snižovat. Děkuji za radu. Jitka

Odpověděl: Tereza Mazáková

Dobrý den, 

 

děkujeme za dotaz. Chápu, že se jedná o nepříjemnou situaci. Je poměnrě běžné, že se lidé v případě pocitů, jaké popisujete Vy snaží hledat pomoc v užívání těchto léků.

Tyto léky zajisté mohou v krizové situaci pomoci, na druhou stranu je důležité, aby se neužívaly dlouhodobě a to zejména z důvodu poměrně rychkého vzniku závislosti. Často také dochází k tomu, že se postupně a často i "nenápadně" dávkování zvyšuje, což může situaci komplikovat.

 

Je fajn, že jste si poměrně velmi rychle uvědomila, že se nejedná o stav ideální a je potřeba to řešit. V prvé řadě bych Vám doporučovala řešit situace s lékařem, který Vám neurol předepisuje. Ten by Vám také měl být schopen poradit v tom, jak neurol snižovat bezpěčně - čili velmi pomalu a pozvolně až k úplné abstinenci. Lékař by Vám také měl pomoci najít jinou vhodnou medikaci, ovšem ne benzodiazepinového charakteru (skupina léků, kam patří také neurol, ovšem u těchto léků vzniká rychle závislost, nemají se brát delší dobu, ty byste užívat dlouhodobě neměla). 

 

Také bych doporučila problém v oblasti psychiky konzultovat s psychologem. Věřím, že to, co prožíváte lze zpracovat také jinak než pomocí medikace - minimálně bych doporučila se o to pokusit. Stavy, které prožíváte jsou poměrně časté a mnoho psychologů je schopno s nimi pracovat. Pokud je klient ke spolupráci motivován, věřím, že může být spolupráce přínosná. Chápu, že pocity, které popisujete jsou opravdu nepříjemné a k užívání neurolu přímo vybízí...medikace by však měla být pouze jednou z částí léčby. Bylo by fajn medikaci doplnit o terapii.

 

Doporučuji tedy situaci konzultovat s lékařem, postupně neurol vysnižovat, poradit se o jiné vhodné medikaci a případně zkusit začít s psychoterapií. Pokud chcete, ráda Vám zkusím vyhledat vhodné zařízení v místě Vašeho bydliště, kam byste se mohla s problémem obrátit.

 

Doufám, že se Vám podaří neurol postupně vysnižovat, ale zejména Vám přeji, aby se nepříjemné psychické stavy začaly postupně zlepšovat.

 

Pokud chcetet, můžete se na nás kdykoliv v budoucnu obrátit.

 

S pozdravem a přáním hezkého dne, 

 

Tereza Mazáková

DMS

Zpět