Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

rivotril mabron

Ála

Dobrý den jsem abstinující alkoholička 9 let, ale bohužel před dvěma lety jsem onemocněla rakovinou. Léčila se,vyléčila a díky lékům na bolest a proti úzkosti,spadla znovu do závislosti,tentokrát benzoové:((((nyní se snažím o odvykání,asi měsíc,prvních cca 8 dní jsem nespala)mabron mám již vysazený(předtím 3 tabl 50mg cca obden a rivotril jsem nyní na polovině tablety(předtím 2tabl 0,5 mg na noc dávky jsem nezvyšovala. k tomu mi psychiatr předepsal prý nenávykový chlorprothixen. Noci jsou už dobré,(spím lépe než při mabronu a rivotrilu) ,ovšem hrozné jsou dny,jsem jako v absťáku,mám žízeň,únavu,různé chutě,mírně se chvěju atd. naštěstí průjem a žaludeční potíže už jsou pryč. Doktor mi nic neporadí,když jsem se ptala,co mám dělat,tak prý si mám vzít i nějaký ten chlorprothaxin přes den,neřekl ani přesně kolik,tak jsem si vzala 2 a byla jak chodící mrtvola,při jednom mám pocit,že je mi stále stejně,nejvíc mi vadí,ta hrozná únava a pomalostco byste mi doporučili? díky A.

Odpověděl: MUDr. Tomáš Páleníček

Dobrý den, 

omlouvám se za pozdní zodpovězení dotazu. Rád bych Vás předem jen upozornil, že spolupracuji s oběma webovými poradnami, kam jste dotaz v podobném znění položila, tak jen abyste nebyla překvapená, že získáváte odpověď ve stejném duchu a od stejného člověka. 

 

K lékům, které užíváte - Chlorprothixen je sedativní lék (sedativní antipsychotikum), který ovšem od odvykacích příznaků po BZD nijak zvláště nepomůže. Rozhodně není návykový, nicméně pouze může zatlumit, takže člověk nemusí pociťovat takový neklid při odvykání jako třeba bez něj (což je sým způsobem žádoucí). Takže určitě není chybou tento lék podat. U odvykání z BZD je jediný možný způsob postupné snižování dávek, přitom vysazení posledních nízkých dávek může probíhat klidně v horizontu několika týdnů (i třeba měsíc). Důvodem je právě co nejvíce minimalizovat riziko EPI záchvatů po vysazení a deliria. Pokud vás velmi trápí odvykací příznaky, zvážil bych, jestli nebylo snižování posledních dávek příliš rychlé a výrazně zpomalil vysazování poslední dávky. Fyzické odvykací stavy odezní většinou v průběhu několika dnů (krom poruch spánku, které mohou trvat dlouho). Tam pak je na místě např. ten chlorprothxen nebo jiné sedativní antipsychotikum (quetiapin, levopromazin apod), eventuálně prothazin. Takže doporučuji zastavit nyní snižování dávek minimálně na dobu 1 týdne až 14 dnů a pak i tu poslední dávku rivotrilu vysazovat postupně třeba přes ¼ tablety apod. (ovšem záleží jakou dávku v mg berete, jestli 2 mg tablety nebo 0.5 mg tablety). Posledního půl miligramu a méně je možné vysazovat klidně i 3 týdny a více.

 

Oceňuji Vaši snahu zbavit se užívání benzodiazepinů, byť jste v nelehké situaci, a gratuluji k abstinenci od alkoholu. 

Přeji hodně štěstí.

Zdraví 

MUDr. Tomáš Páleníček

 

DMS

Zpět