Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Grandaxin

Marie

Dobrý den,
již jsem řešila ve Vaši poradně situaci s benziodiazepiny. Plánuji těhotenství a užívám denně jeden Neurol 0,25, který mám proti úzkostem předepsaný od lékaře. Bohužel úzkostmi trpím a antidepresiva mi nedělají dobře. Lékařka mi nyní nasadila místo Neurolu Grandaxin 50, který je prý o něco bezpečnější. Zajímá mě Váš názor na tento lék v těhotenství. Případně uvítám jakýkoliv názor jak mou situaci nejlépe vyřešit tak, abych neubližovala miminku, ale cítila se dobře. Moc Vám děkuji. Marie

Odpověděl: Jakub Chudomel

Dobrý den Marie,

 

díky za Váš další dotaz.

 

Je moc dobře, že otázku medikace řešíte především se svojí ošetřující lékařkou. Domnívám se, že léky nemáte nasazeny bezdůvodně. Nic o vás nevím, ale být vámi, zkusil bych kombinovat medikaci s psychoterapií. Žádný benzodiazepin úzkostné stavy neléčí, ale míří na jejich příznaky. Na rozdíl od potenciálu psychoterapie, díky které se v optimálním výsledku může úzkostných stavů zbavit.

Co se týče názoru na užívání Grandaxinu, asi zopakuji to, co jsem již psal. Užívání tohoto typu léku nemusí mít na průběh těhotenství a vývoj plodu vliv, ale záruku na 100% nezískáte. Proto je třeba posuzovat individuálně přínos zvolené medikace versus její riziko. Jinými slovy zvážit, zda vám užívání více přináší, než li vás ohrožuje, což takto na dálku v rámci internetové poradny nelze. Věřte své ošetřující lékařce, že dělá vše maximálně ve vašem zájmu. Užíváníani tohoto, ani jiných léků, není v těhotenství ideální, ale také nemusí být hned s nějakým důsledkem či problémem.

 

Užijte si s partnerem těhotenství a kdykoliv se můžete na nás s jakýmkoliv dotazem obrátit. Vždy vám rádi sdělíme svůj názor.

 

S pozdravem J.Chudomel

DMS

Zpět