Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Co je dlouhodobé užívání lexaurinu?

Nell

Dobrý den , pokud se píše \"dlouhodobé užívání\" ,co to vlastně znamená ,někde se píse že by se nebral brát víc jak 4-6 tydnu ,jinde se zase uvádí ne dýl jak 2 až 4 měsíců - i co se návykovosti týče a tedy následného odvykáníje vlastně tedy jaká doba považována za \"dlouhodobou\" ? pokud se píše \"vysokých dávek\" co to vlastně znamená ,kdy už se dávky považují za vysoké ? Když budu například užívat dva měsíce Lexaurin 3mg denně ,je to málo nebo hodně ? Když ho člověk uživá měsíc v teto davce muže vysadit bez postupneho snižovani davky ? A když má člověk pocit že mu ta stejná dávka nezabírá pořád stejně jako třeba před ctrnácti dny , značí to jistou závislost ,když je potřeba si davku zvýšit ,třeba ze 2 mg na 3 mg protože účinnost už není taková jako byla ? Jak poznám že mi Lexaurin například nemusí vyhovovat ? když místo přímé úzkosti je mi spíše hodně špatně jakoby od žaludku a je to velmi neprijemne ,prasek na to zabere ale ne až tak uplně pak je citit spis nervozita z tohoto stavu ,že člověk vstav a je mu špatně spíš než úzko , může to značit že mi prášek nevyhovuje nebo že mi třeba nevyhovuje už ta nízká dávka ? Lékaž mi řekl ze ho mužu uživat podle toho jak mi je ,takže neberu kazdy den stejnou davku ,muže to mit nejaky vliv pri uzivani ktere trva měsíc ? Děkuji .

Odpověděl: Tereza Mazáková

Dobrý den, 

 

děkujeme za dotaz - tedy spíše sadu poměrně důležitých otázek. Postupně se na ně pokusím odpovědět, ale musím předem varovat, že odpovědi budou spíše rámcové. Vždy je opravdu v prvé řadě zásadní konzultace s ošetřujícím lékařerm - ideálně lékařem, ke kterému máte důvěru a v případě užívání léčiva na úzkosti by se mělo ideálně jednat o psychiatra, s kterým byste dané pocity a stavy měl pravidelně konzultovat a klást mu přesně ty důležité otázky, které zmiňujete v dotazu.

 

Souhlasím s tím, že Lexaurin by se neměl brát delší dobu, ideálně ne déle než 4 - 6 týdnů. Minimálně tato informace je podávána většinou odborníků, s kterými jsem měla v oblasti adiktologie možnost hovořit. I když doba, za kterou se považuje dlouhodobé užívání, se může poněkud lišit s ohledem na individuální aspekty každého případu. 

 

Za dlouhodobé podávání lze tedy označit dobu, která přesahuje limit těch 6 týdnů (i když tu může být nějaká variabilita). V případě dvou měsíců a 3 mg za den by se již asi také dalo hovořit o dlouhodobém užívání, které přesahuje doporučenou dobu a spíše vyšším dávkování. Nicméně lze těžko celou záležitost hodnotit takto přes internet. Pokud člověk užívá v této dávce déle než měsíc, tak je nutné vysazení konzultovat s lékařem a doporučuje se snižovat postupně. 

 

Pokud nestačí dávka, která stačila před 14 dni, může to znamenat mnohé: jak růst tolerance - čili průvodní znak závislosti, tak zhoršení v oblasti symptomů, čili důvodem může být zhoršení v oblasti duševní.

 

Jak poznáte, že Vám léčivo nevyhovuje? To může být opravdu různé: netlumí dané příznaky, vyvolává vedlejší např. somatické nežádoucí účinky atd.

 

Lexaurin také můžete užívat "dle toho jak Vám je" jak sám píšete: můžete jej tedy užít v době, kdy se Vaše symptomy na přechodnou dobu zhorší. Takovéto užívání je poměrně časté.  Pokud je frekvence nižší, nepravidelná a dávky také nižší, riziko rozvoje závislosti je pochopitelně také nižší. Důležité je zde však nepřekračovat jistou mez - což už je opět na konzultaci s ošetřujícím lékařem a kruhem se také dostáváme zpět k Vašim otázkám.

 

Doporučuji tedy se opravdu co nejvíce vyptávat v ordinaci lékaře. Pokud k němu nemáte důvěru, doporučuji lékaře změnit.

 

Každopádně doufám, že Vám bude stále lépe, a že Vám užívání lexaurinu nebude v budoucnu komplikovat život.

 

S pozdravem a přáním hezkého dne, 

 

Tereza Mazáková

 

 

DMS

Zpět