Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Rivotril

Milan

Dobry den uzivam asi rok jeden 0.5 mg rivotrilu zkousel jsem po nemocnicich vysadit ale nedarilo se mi mel jsem hrozne stavy.K tomu uzivam ostatni leky olanzapin mirtazapin a lyricu.Chci se zeptat jestli mi hrozi epileptycke zachvaty ci nejake problemy kdyz budu dale uzivat toto mnozstvi.Lecim se pro panickou poruchu a GAD poruchu s depresemi.Nevim si rady jak se leku zbavit.Dekuji za odpoved.

Odpověděl: Markéta Kordová

 

Zdravím Vás Milane.

Obávám se, že takto na dálku a bez vyšetření odborným lékařem, nelze poznat a objektivně posoudit, jaká konkrétní rizika Vám hrozí. Riziko závislosti na léku Rivotril vzrůstá s dávkou a trváním léčení. Pokud se rozvine fyzická závislost, je náhlé ukončení spojeno s abstinenčními příznaky. Jelikož toto riziko je větší po náhlém přerušení léčby, měla by být léčba ukončena postupným snižováním denní dávky. Denní dávka 0,5 mg je v podstatě dávka, která se podává na začátku léčby panických poruch, tedy ta nejnižší. Léčba jeden rok je také zcela optimální, po roce se doporučuje postupné vysazování.

 

Uvádíte, že jste se pokoušel lék vysadit po nemocnicích, netuším, co bylo myšleno ,,nemocnicí" = zdali šlo jedno z klasických nemocničních oddělení (interna apod.) nebo zda o specializovanou detoxifikační jednotku (?).

 

Nepříjemné stavy k odvykání patří tak i tak, dají se samozřejmě mírnit, ale nikdy nelze zařídit, aby odvykání od čehokoliv bylo příjemnou záležitostí a aby tím dotyčná osoba prošla, jako kdyby návyk nikdy nebyl...

 

Vše co Vás kolem Vašeho užívání léků trápí, by bylo nejrozumnější řešit s Vaším lékařem, který Vás má v péči, léky Vám předepisuje a zná podrobně Váš zdravotní stav, potažmo má přehled o další užívané medikaci. Doporučuji mu o svých pochybnostech či obavách říci a spoledně se dohodnout na dalších krocích (vysazení, záměně za jiný lék apod.).

 

Zatím se mějte hezky.

S pozdravem MK 

 

DMS

Zpět