Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

závislost léky

Nestea

Dobrý den,

prosím o radu: mám maminku, která je závislá na lécích. Trvá to zřejmě již několik let. Maminka je nyní velmi zlá a agresivní. Bohužel bydlí v bytě s babičkou, kterou omezuje v kontaktu s dalšími členy rodiny. Nyní opustila na pár dní byt a já se zašla za babičkou podívat a v bytě je vidět neskutečný sociální úpadek. Nepředstavitelný bordel, spína, vše se tam háže na jednu hromadu. Všude se v igelitkách mezi hadry válí vymačkaná platíčka léků různých značek. Našla jsem i taštičku, která je nacpaná k praskunutí tisíci léky typu: Neurol, Cipralex a další jím podobné plus Imodium. Těch léků je strašné kvantum na zabití i slona. Prý krade lékařům recepty....prosím mám tuto tašku jí zabavit? A pak jak dostat mámu pod kontrolovanou léčbu??? Už přišla o jeden byt (netušila jsem, že kvůli závislosti a tomu, že není schopná se o sebe postarat) a nyní bydlí u babičky, která vzhledem k tomu, že má Alzheimerovou nemoc na ní tento byt přepsala....myslím, že nebude trvat dlouho a přijde i o tento. Je tedy nějaká šance udělat něco aby se maminka začala okamžitě léčit? Samozřejmě vzhledem k její agresivitě není možné abych jí léčbu navrhovala, ona má pocit, že je naprosto v pořádku a že cely svět je protí ní zaujatý a závidí ji. Navenek působí velmi důveryhodným dojmem. Děkuji za pomoc LP

Odpověděl: Tereza Mazáková

Dobrý den, 

 

děkujeme za důvěru, s kterou se na nás obracíte. Mrzí mě, že se ocitáte v takto náročné životní situaci. Ptáte se na možnost léčby, zárověň v dotaze také slyším obavu ohledně počínání matky, které také může mít značný ekonomický dopad na rodinu jako celek.

 

Bohužel Vás pravděpodobně trochu zklamu v oblasti nedobrovolné léčby. Léčba nedobrovolná (proti vůli závislého) je možná pouze tehdy, ohrožuje-li daný člověk sebe nebo své okolí, ale jaksi přímo a akutně (např. vyhrožuje sebevraždou, ublížením někomu apod). Pokud byste někdy maminku našla v takovémto stavu, rozhodně doporučuji zavolat záchrannou službu, a nechat ji hospitalizovat i proti její vůli. Vůbec bych v takovém momentě neváhala.

 

Ptáte se také na možnost léky ji "zabavit". Otázkou je, jak by se tím situace změnila, co by zabavení léků mohlo způsobit. To bych před  tím zkusila promyslet.

Případně bych akt zabavení měla tendenci zkusit využít minimálně pro nějakou formu debaty, jako nátlakový prostředek. Moment k pokusu o další diskusi s maminkou.

Určitě by bylo fajn ji opakovaně vyjádřit obavu o ni, jasně jí sdělit, že ve Vás má plnou podporu, pokud se rozhodne léčit atd. Pokud by začala být agresivní, vyhrožovala by Vám a podobně, byl by to právě ten moment, kdy volat záchranku. Přivolání záchranné skužby může mít nepěkný průběh, ale já myslím, že je to často poslední šance, jak do situace nějak z vnějšku zasáhnout.

 

Vzhledem ke stavu babičky, bych obecně také nedoporučovala mít v bytě tolik léků. Na druhou stranu, úplné vysazení benzodiazepinových preparátů by mělo probíhat pod lékařským dohledem.

 

Otázkou je také, zda by nebylo vhodné se poradit s právníkem. Zda je maminka stále schopna právních úkonů apod. Zkusila bych se tedy v této oblasti také obrátit na právní poradnu (některé poskytují služby zdarma - např. je možné se poradit v rámci některé občanské poradny http://www.obcanskeporadny.cz/) a prodiskutovat, jak je nejlépe v takovémto případě postupovat. Je to také velmi náročný proces, ale myslím, že by měl být nastartován dříve, než přijdete jako rodina o další byt.

 

Další věc, která mě napadá je kontaktovat lékaře maminky. Pokud matka někde krade recepty, lékaři by o tom měli vědět a měly by se podniknout příslušné kroky. Také tento nátlak by mohl ve svém důsledku napomoci nějaké pozitivní změně. 

 

Je dobré si neustále připomínat, že těmito kroky nejdete proti matce (ona to tak bohužel vidět může...), ale snažíte se ji tímto tlakem motivovat ke změně, která se již jeví jako nutná.

 

Maminka by také měla být rozhodně psychiatricky důkladně vyšetřena. Je také možné, že se takto projevuje kombinace lékové závislosti s nějakým dalším onemocněním. Možná, že maminka neslyší na léčbu, ale možná by slyšela na vyšetření u psychiatra, které by jí teoreticky mohlo zajistit přísun nějakých léků - ovšem pod lékařským dohledem a v přijatelné míře. Třeba by k takovémuto vyšetření dala souhlas.

 

Pokud chcete, mohla bych Vám zkusit vyhledat kontakty v místě Vašeho bydliště. 

 

Doufám, že se bude situace vyvíjet pozitivním směrem. Pokud budete chtít, můžete se na nás kdykoliv znovu obrátit, ráda o Vás znovu uslyším.

 

Přeji hodně sil do dalších případných kroků. Je však také dobré vědět, že některé situace ovlivnit opravdu nemůžeme a někdy je nejlepší cestou cesta minimalizace negativních dopadů - např. aby zadlužování matky neohrozilo zbytek rodiny apod. Zdá se mi, že jste se už určitě snažila hodně. Možná opravdu už víc dělat nemůžete.

 

S pozdravem a přáním pokud možno poklidného dne, 

 

Tereza Mazáková

 

 

DMS

Zpět