Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Užívání podle potřeby

Jared

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, proč je absolutně nevhodně užívání Diazepamu kdykoliv podle potřeby? Vzhledem k tomu, že se nesmí používat déle než 4 týdny v kuse, není právě naopak výhodnější jej používat přerušovaně, tzn. pouze v případech potřeby, bez kontinuálního dávkování?

Předem děkuji za odpověd a přeji hezký den

Odpověděl: Vilma Šilarová

Dobrý den,

 

děkuji za velmi zajímavý a důležitý dotaz. Užívání benzodiazepinů (mezi které patří i Vámi zmiňovaný diazepam) podle potřeby je poměrně častá past. Pokud se budeme pohybovat v čistě hypotetické rovině, kdy by se jednalo o užití např. 1* za měsíc 5mg. tablety diazepamu, zřejmě by se nic zásadního nedělo (s ohledem na věk uživatele, jeho celkový zdravotní stav a zkušenost se závislostí na jakýchkoliv návykových látkách). Nicméně potíže, pro které jsou benzodiazepiny nejčastěji užívány (a často i zneužívány), jsou různé úzkostné stavy. Tyto se povětšinou neobjevují v takto dlouhých intervalech, ale daleko častěji. Člověk trpící úzkostí pak, aniž by si to uvědomoval, intervaly užívání zkracuje a přitom má stále dojem, že vlastně léky ani moc nebere a situaci má pod kontrolou. Závislost se tak může začít vytvářet velmi nenápadně. Dále je třeba myslet na to, že déle trvající úzkostné stavy, které již narušují běžné fungování, je třeba nějak smysluplně léčit (např. prostřednictvím SSRI/SNRI antidepresiv v kombinaci s psychoterapií) a ne jen překrývat nejhorší symptomy nějakým anxiolytikem - benzodiazepinem (nebo třeba panákem alkoholu). Prostřednictvím diazepamu "podle potřeby" se tak skutečné léčení může zbytečně oddalovat.

 

Benzodiazepiny mají jistě své léčebné opodstatnění v případě, kdy právě v těch prvních čtyřech týdnech pomohou zvládnout nepříjemné stavy a překlene se tam doba, než začnou fungovat výše zmíněná SSRI/SNRI antidepresiva (ta mívají nástup účinku po cca 2 - 4 týdnech užívání). V ostatních případech by byla při zacházení s nimi velmi opatrná a vše konzultovala s ošetřujícím lékařem (psychiatrem). 

 

Dotaz byl položen velmi obecně, takže pokud by Vám odpověď takto nestačila a potřeboval/a jste se na cokoliv doptat, ještě se ozvěte.

 

Mějte se fajn

 

Vilma Šilarová

 

 

DMS

Zpět