Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

rivotril

sim

Dobrý den, na panickou poruchu jsem užívala rivotril, v průměru půlku 0,5 mg denně. Někdy méně, poslední dva měsíce cca 1/4. Teď jsem rivotril vysadila po roce užívání. Je možné, že i při této dávce mám syndrom z vysazení?
Děkuji za odpověď.

Odpověděl: Tereza Mazáková

 

Dobrý den, 

 

děkujeme za dotaz. Ptáte se na možnost přítomnosti syndromu z vysazení po ročním užíváním rivotrilu. 

 

V prvé řadě mne k Vašemu dotazu napadá to, že jste rivotril vysazovala přesně tak, jak je to ideální - čili postupně, po malých dávkách. K úplnému vysazení pak už došlo z malé dávky preparátu. Věřím, že jste postupné snižování a vysazení konzultovala se svým lékařem. Pokud ne, rozhodně bych konzultaci s lékařem doporučovala. 

 

Při takto postupném vysazování by mělo být riziko nepříjemných stavů z vysazení malé, i když nevylučuji, že se mohou objevit i potíže fyzického chrakteru, které s vysazením souvisí. Vysazení léku je však také záležitostí psychicky náročnou, bez ohledu na tělesnou složku. Je nutné si na fakt, že léky již neberete zvyknout, což může nějakou dobu trvat, můžete se cítit lehce „nesvá" - to je zcela v pořádku. Každým dnem by se lehká nervozita z toho, že jste již bez lékové opory, měla snižovat (pokud tedy jistý neklid pociťujete).

 

Jakékoliv pochybnosti v této oblasti doporučuji konzultovat s ošetřujícím lékařem.

 

Doufám tedy, že se situace bude vyvíjet pozitivním směrem. Pokud budete chtít, můžete se na nás kdykoliv znovu obrátit.

 

Přeji klidný zbytek dne. S pozdravem,

 

Tereza Mazáková

 

 

 

DMS

Zpět