Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Rivotril

kozys

Dobrý den. Beru Rivotril na stavy úzkosti už 3 roky a to jen v případě potřeby. Kromě toho beru pravidelně Sertralin a Miabene, který byl po výpadku výroby nahrazen Lerivonem. Rivotril jsem předtím používal pouze příležitostně (cca 1-2x do měsíce, ale také i po 4 měsících). Po přechodu na Lerivon se můj stav postupně výrazně zhoršil a značně stoupla i spotřeba Rivotrilu (téměř denně po dobu 4 měsíců). Před cca měsícem mi odborná lékařka Lerivon postupně vysadila a místo něj nasadila lék Lyrica. Na její radu jsem také odstoupil z vedoucí funkce. Od té doby je mi lépe a Rivotril beru už zase jen asi po 14 dnech, vždycky ale 2-3 dny. Mám nějaký důvod obávat se závislosti? Děkuji

Odpověděl: Tereza Mazáková

 

Dobrý den, 

 

děkujeme za dotaz a důvěru, s kterou se na nás obracíte. Vzhledem k tomu, že benzodiazepinové preparáty, kterým je Rivotril, v sobě mají návykový potenciál, je dobře, že se možností vzniku závislosti takto zabýváte.

 

Také oceňuji změny, které jste v poslední době na radu lékařů podstoupil (změna pozice) a jsem ráda, že se Vám na základě této změny lépe daří. Také popisujete peripetie v oblasti hledání té nejvhodnější medikace, ale také se zdá, že je aktuálně vše nastaveno dobře. To jsou bezesporu velká pozitiva.

 

Užívání benzodiazepinů by opravdu nemělo být dlouhodobého charakteru, jelikož hrozí vytvoření návyku. Návyk se ovšem nevytvoří za pouhé dva, případně tři dny. Pokud se Vám podaří užívat Rivotril v této frekvenci, myslím, že by mělo být vše v pořádku.

 

Každopádně popisujete epizodu, kdy jste bral Rivotril 4 měsíce téměř denně. Tomu bych se tedy již pokoušela vyhnout. Vzhledem k této epizodě v minulosti bych tedy byla na případné tendence brát rivotril častěji, případně zvyšovat dávky, o to opatrnější. A v případě tendence zvyšování dávek či zvýšené frekvence či jakýchkoli jiných pochybností bych vše konzultovala s lékařem. 

 

Úplně ideální by bylo, kdyby Rivotril šlo vysadit zcela, případně ho nahradit nějakou jinou alternativou - ta dokonce nemusí být farmakologického charakteru. Můžete například zkusit praktikovat nějaká dechová cvičení v případě přicházejících úzkostí, případně zkusit problémy řešit pomocí psychoterapie. Ta je doporučována při úzkostných stavech vždy, i v kombinaci s případnou farmakoterapií. 

 

To jsou však spíš možné náměty do budoucna. Už nyní je vidět, že jste ušel kus cesty a hodně jste na problému pracoval.

 

Tedy, pokud se užívání udrží na této rovině, mělo by vše být v pořádku. Doporučuji ovšem opatrnost, při užívání "v případě potřeby" se může stát, že se frekvence zvýší, aniž by si to člověk zpočátku uvědomil. 

 

Jen si dávejte pozor na řízení motorového vozidla - pod vlivem benzodiazepinů byste neměl řídit. Konzultujte případně tuto záležitost s ošetřujícím lékařem. 

 

Pokud budete potřebovat, můžete se na nás kdykoliv znovu obrátit. Ráda o Vás opět uslyším.

 

S pozdravem a přáním hezkého dne, 

 

Tereza Mazáková

 

DMS

Zpět