Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

absťáky

Strom

Ludia píšu v diskusiách, že absťáky z vysadenia Frontinu trvajú 6 - 12 mesiacov ? Je to pravda ? Ja beriem 4 mesiace, teraz 0,5 - 0,125 - 0,5 a vysadzujem každých 14 dní 10 %. Ďakujem za odpoveď.

Odpověděl: Tereza Mazáková

Dobrý den, 

 

děkujeme za dotaz. Ptáte se na možná úskalí vysazování léku Frontin, zejména na případné abstinenční příznaky.

 

Základem toho, aby vysazování probíhalo pokud možno bez větších nepříjemných vedlejších efektů, je pravidelná konzultace s ošetřujícím lékařem, ideálně tedy s psychiatrem. Psychiatr průběh vysazováni sleduje a také určuje jeho tempo.

 

Na základě toho, jak popisujete průběh vysazování ve Vašem případě, se zdá, že vysazování pod lékařským dohledem probíhá. Také je pozitivní, že se jedná o vysazování pozvolné.

 

Je pravdou, že benzodiazepiny vyvolávají závislost, lze tedy také hovořit o abstinenčních příznacích. Tyto příznaky se mohou objevovat zejména v počátcích vysazování léčiva. O abstinenčních příznacích v pravém slova smyslu bych však nehovořila po tak dlouhé době, kterou zmiňujete v dotazu, projevily by se v týdnech následujících po vysazení. Jejich intenzita se odvíjí od dávky léčiva v době před vysazením a také od délky užívání. Vaše dávka rozhodně není výrazně vysoká. Abstinenční příznaky jsou však do značné míry eliminovány tím, že lék vysazujete postupně - tímto tyto nepříjemné pocity výrazně redukujete.

 

Důležitá může být v tomto ohledu také psychoterapeutická podpora - začít si zvykat na stav bez opory farmakologické a zkusit začít hledat podporu sama v sobě, případně v okolí apod. Někdy může právě v tomto okamžiku pomoci právě terapeutická podpora namísto té farmakologické.

Pokud byste měla o takovou formu podpory zájem, ráda Vám zkusím vyhledat odborníka ve Vašem regionu.

 

Při zhoršení psychického stavu se může znovu vyskytnout potřeba léky užívat znovu.  Tento stav lze považovat za zcela normální. Nejedná se však už o abstinenční příznak, spíše o tendence co nejrychleji se nepříjemného stavu zbavit - což léky umožňují.

 

Každopádně jakoukoliv změnu v této oblasti po vysazení léku bych doporučila také konzultovat s ošetřujícím lékařem. 

 

Doufám, že vysazování bude probíhat bez větších obtíží a že se Vám bude dobře dařit také bez léku. Pokud budete chtít, můžete se na nás kdykoliv znovu obrátit.

 

Přeji hezký zbytek dne. S pozdravem,

 

Tereza Mazáková

 

 

 

 

DMS

Zpět