Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

absťáky

strom

Ďakujem pekne za odpovede, vo stvrtok sa mam stretnut s Nabělkom to je taka kapacita a v piatok asi z Velickým psychiatrom.. Po uzkostiach som musel sa vrátit k povodnej dávke nedalo sa to už vydržať, navyše aj pri zvýšenej davke uzkosti a pocit opitej hlavy po zotmení pretrváva čo ma dost šokovalo. Nutne potrebujem dáke AD Velaxin, Citalec... Pri Frontine som schudol 8 kg. Niečo na zlepšenie chuti do života, lebo ma to už deptá všetko, prestávam sa venovať koníčkom a uzkosti na ktore nič nepomáha ma potom láka si dať slivovičku panáka alebo pivo, čítal som že existuje aj niečo na potlačenie abstákov Tiatra, Elenium, ale neviem či mi to psychiatri budu chciet dať, tiež ten model podal Dr Heather Ashton nahradzovanie diazepanom... mam depresiu z toho, že po zotmení mám opitu hlavu to som pred tým nikdy nemal ani uzkosti na začiatku choroby len zvýšený tep, Spitomin som prestal brat lebo mi znizoval teplotu tela a tak mi bolo čudne nejak z neho a motal som sa hodinu po užití, dakujem ze aj za predošle odpovede. Tie úzkosti su tak príšerne ze na to len dalšia chemia, psychoterapia by mi moc nepomohla, som z Banskej Bystrice.

Odpověděl: Tereza Mazáková

Dobrý den,

Jsem ráda, že jste se opět ozval. Mrzí mě, že se stav nelepší.

Na druhou stranu vnímám jako pozitivní, že vše konzultujete s odborníky. Za ideální bych považovala, kdyby daný psychiatr také rozuměl problematice návykových látek, závislostem.

 

Jak sám píšete, jsou to opravdu dvě propojené nádoby a Vy jste se, bohužel, ocitl v tomto bludném kruhu.

Působí to na mne tak, že neustále zkoušíte všemožné kombinace látek za účelem zlepšení svého psychického stavu, někdy do toho vložíte alkohol atd., ale není to úplně systematická snaha o změnu. Bylo by fajn v tom udělat trochu pořádek a zkusit to řešit nějak systematicky.

Doufám, že Vám v tomto ohledu konzultace s psychiatrem pomohou. Chápu ale, že najít tu vhodnou medikaci může být běh na dlouhou trať. Každopádně při hledání správné medikace by tam již neměl vůbec figurovat alkohol, ani jiné návykové látky - jinak jsou možnosti efektu medikamentů do značné míry znehodnoceny konzumací alkoholu, který psychiku neustále nabourává.

 

Chápu, že můžete mít pocit, že by psychoterapie sama o sobě nepomohla. Za ideální považuji kombinaci psycho a farmakoterapie, pokud se jedná o úzkosti, ale je to samozřejmě na Vás. V rámci psychoterapie či nějaké jiné formy spolupráce s odborníkem (poradenství, podpůrný ambulantní program pro pacienty s úzkostnými stavy) byste měl možnost získat podporu, kterou nyní velmi potřebujete, provedl by Vás tímto složitým obdobím, měl byste možnost se se všemi svými nesnázemi a obavami někomu svěřit. Nevím, z čeho pramení Vaše obavy z psychologické pomoci. Možná je to jen nedostatek informací, co psychoterapie nabízí a čím by Vám mohla pomoci. Říkám si, abyste na to vše nebyl sám. Nevím, jakou máte oporu v okolí atd.

 

V regionu Banské Bystrice můžete najít tato zařízení, která se věnují problematice závislostí (část z nich jsou ambulantní poradenské služby, které byste mohl využít).

http://www.infodrogy.sk/index.cfm?module=lomtec&page=ZoneSearch&zone=BB

Také můžete využít i tuto internetovou poradnu:

http://www.infodrogy.sk/index.cfm?module=Advisories

 

Napadá mne ještě, že by Vám mohl vyhovovat přístup Anonymních alkoholiků, pokud máte pocit, že problém s alkoholem již nemáte úplně pod kontrolou. Jsou to svépomocné skupiny. V každém městě jsou tato setkání lehce odlišná. Určitě to také není pro každého, ne každému jejich přístup vyhovuje, ale uvidíte, můžete to zkusit, třeba Vám to vyhovovat bude. Odkaz zde:
http://www.alkoholici-anonymni.sk/
Také jsem našla tuto svépomocnou skupinu:
http://byska.szm.com/
Jsou to všechno možnosti, bohužel, nemohu garantovat kvalitu těchto organizací, nebyla jsem s nimi nikdy osobně ve styku. Můžete to brát také jako inspirační zdroj...

 

Každopádně držím moc pěsti, aby se stav zlepšoval. Bude to stát asi hodně sil do změny v životním stylu i hodně trpělivosti při systematickém hledání vhodné medikace, ale doufám, že to pomůže.

 

Přeji pěkný zbytek dne. Kdykoliv nás můžete znovu kontaktovat, ráda o Vás zase uslyším.

 

S pozdravem,

 

Tereza Mazáková

 

 

DMS

Zpět