Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

akupunktura

strom

Dakujem za predošlé odpovede, u nas na SK máme velmi arogantných psychiatrov nedá sa s nimi moc radiť ak človek chce niečo podla seba odmietaju liečiť a zrieknu sa pacienta velmi zlá komunikácia, ale chcem sa spýtať pomohla by na uzkost odvykacie stavy pomoct akupunktura ? Máte s tým skusenosti ?

Odpověděl: Tereza Mazáková

Dobrý den, 

 

děkuji za zpětnou vazbu a další zajímavou otázku. 

 

Ptáte se na možnost akupunktury při léčbě úzkostí nebo při léčbě odvykacích stavů. Je nutné vzít nejprve v úvahu ten fakt, že mnohými odborníky je akupunktura stále považována za poněkud alternativní směr a mnoho lidí z odborné veřejnosti jsou k možnostem léčby tímto způsobem poněkud skeptičtí.

 

Ráda bych tedy upozornila na to, že je to do značné míry věc názoru, já Vám mohu sdělit ten svůj. Akupunktura je většinou součástí holistického přístupu tzv. čínské medicíny. Pokud tedy vyhledáte opravdu kvalifikovaného akupunkturistu (na to bych si dala opravdu pozor, aby se nejednalo o někoho, kdo sice akupunkturu provozuje, ale s minimálním vzděláním...), bude akupunktura součástí komplexní diagnostiky a komplexní léčby.

 

Nelze tedy počítat s tím, že do Vás někdo, zjednodušeně řečeno, zabodne jehličky a budete uzdraven. Také akupunkturisté pracují s psychikou člověka, s celkovým stavem těla, vyptávají se na rodinnou anamnézu aj. a na základě toho léčí. Akupunktura je tak součástí komplexní léčby a diagnostiky.

 

Já sama osobně věřím, že narazíte-li na kvalitního profesionála, který k problému přistupuje holisticky, je možné zmírnit příznaky, dokonce i léčit obtíže jakéhokoliv druhu, dokonce i ty úzkostně laděné.

 

Pokud tedy někoho takového ve svém okolí znáte, neviděla bych důvod proč tuto cestu nezkusit. Problémem však mohou být v této oblasti finance, jelikož péči je nutné většinou hradit z vlastních prostředků. U profesionálů se často nejedná o malé sumy.

 

Setkala jsem se také s tím, že čínská medicína se pokouší pracovat se závislostmi, které také nahlíží jako komplexní fenomén. Bohužel Vám v tomto ohledu není moc české/slovenské literatury. Posílám odkaz alespoň na cizojazyčnou:

 

http://www.medscape.com/viewarticle/585219_1

http://acupuncturehealingarts.com/addiction-article.html

http://www.ndsn.org/sept95/guest.html

 

I zde se však jedná spíše o přehledové články pro inspiraci, jaký názor si na to vytvoříte, je už na Vás.

 

Každopádně doufám, že nakonec najdete cestu, která Vám pomůže. Je ale dobré vědět, že jakákoliv cesta vyžaduje dlouhodobou snahu, systematický postup. Tendence si cestu zjednodušit se většinou moc nevyplácí. Nikdo to tzv. neodedře za Vás.

 

Každopádně dejte vědět, jak se to u Vás vyvíjí, jsem moc zvědavá, pro jakou cestu se nakonec rozhodnete.

 

Přeji jen to dobré. S pozdravem,

 

Tereza Mazáková

 

 

DMS

Zpět