Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Lexaurin, Neurol

jaijaja

Prosím, jaký je rozdíl mezi Lexaurinem a Neurolem. Lze je užívat společně? 1, 1,0 Neurol a 0,0,1 Lexaurin. Neurol 0,25 a Lexaurin 3
Děkuji za odpověď..

Odpověděl: Zbyněk Oktábec

Vážená paní, vážený pane,

 

oba dva léčivé přípravky patří do skupiny benzodiazepinů a jsou v ČR vázány na výdej na lékařský předpis. Benzodiazepiny se obecně užívají v mnoha indikacích; hlavními indikacemi bromazepamu (v ČR Lexaurin) a alprazolamu (v ČR Xanax, Frontin, Neurol, ,...) jsou různé úzkostné stavy vznikající na různých podkladech. Oba dva jsou určeny pro krátkodobé podávání.

 

Jako léčivé látky mají bromazepam a alprazolam obdobné vlastnosti, alprazolam má ve srovnání s ostatními benzodiazepiny poněkud výraznější účinky proti úzkosti a proti panice. Působí obdobně dlouho a mají obdobně rychlý nástup účinku.

 

Obecně lze říci, že kombinace léčivých látek se stejným mechanizmem účinku, ze stejné skupiny, se nedoporučuje a vzhledem k vlastnostem bromazepamu a alprazolamu není v podstatě žádný praktický důvod je kombinovat. Bylo by tedy dobré, poradit se s ošetřujícím lékařem a společně prodiskutovat a vybrat jeden reparát, který Vám více vyhovuje.

 

Pokud Vám tato odpověď dotaz nedostatečně vysvětluje, prosím, upřesněte více svůj dotaz.

 


S pozdravem

 

Zbyněk Oktábec

 

DMS

Zpět