Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Vysazení Neurolu

Jana99

Dobrý den,
zhruba 2 měsíce beru Neurol 0,25mg denně a po dohodě s lékařem jsem se rozhodla jej vysadit. Mám však strach z abstinenčních příznaků. Lékař mi napsal TRITTICO AC 75, které mám ihned za Neurol vyměnit (bez jakýchkoliv snižování dávek Neurolu). Mohla se mi vytvořit závislost?
Děkuji za odpověď.

Odpověděl: Zbyněk Oktábec

Dobrý den,

 

děkujeme za Váš dotaz. 

 

Trazodon (Trittico) by se podobně jako ostatní podobné látky měl nasazovat postupně. To je také jeden z důvodů, proč jsou tablety Trittica dělitelné na tři části. Tudíž nasazovat postupně a zlehka, než se dostanete na dávku, kterou Vám lékař předepsal. To samozřejmě platí i pro vysazování Trittica - tudíž až/jestli ho budete vysazovat, tak opět postupně. Klidné - poklidné vytvoření účinných hladin trazodonu vyžaduje čas.

 

K vytvoření závislosti - odborníci chápou pojem závislosti jako velice komplexní jev, který v sobě zahrnuje biologickou (somatickou), psychickou, sociální a spirituální složku. Somatický odvykací stav tedy patří do fyzické části. Nicméně, mezi normálním stavem a závislostí je mnoho stupňů, není to jen "nic nebo závislost".

 

Nelze samozřejmě spekulovat o tom, jestli se u Vás vytvoří somatický odvykací stav, nicméně Vámi užívaná dávka není nikterak vysoká. Je například možné po nasazení trazodonu dávku alprazolamu (Neurol) vynechat a uvidíte jak se budete cítit. Pokud budete pocitovat nějaké symptomy syndromu z odnětí alprazolamu´užijete ho např. v nižší dávce než pro Vás byla obvyklá. Důležité je o těchto příznacích informovat vašeho lékaře. Každopádně taková schémata vysazování potřebují Vaší přímou účast a spolupráci Vás a lékaře. Je však také klidně možné, že nebudete pociťovat žádné obtíže a tudíž nebudete potřebovat vysazovat alprazolam postupně - to už záleží na Vaší fyzické a psychické výbavě.

 

Stačí Vám takto? Pokud byste potřebovala, neváhejte podat další dotaz.

 

Každopádně budu držet palce, aby Vám vše vyšlo tak, jak má.

 

 

S pozdravem

 

Zbyněk Oktábec

DMS

Zpět