Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

valeriana

strom

moze sa k 75 alventa a O,25 rivotril užívat valeriána ? Zistil som, že mi to robí lepšie nez Rivotril a fajn vychytava este pocit potenia a nervozity.

Odpověděl: Zbyněk Oktábec

Dobrý den,

 

děkujeme za otázku.

 

Obsahové látky ve Valerianae radix (kozlíkový kořen) mohou ponejvíce způsobovat zažívací obtíže jako nežádoucí účinek. Z klinické praxe vyplývá, že užívání této rostlinné drogy („droga" ve smyslu farmakognostickém, nikoli ve smyslu nesprávně zaužívaného výrazu pro návykovou látku) se zakládá výhradně na dlouhodobých zkušenostech. Její účinky mohou být popsány jako uklidňující a sedativní. Je potřeba říci, že při užívání venlafaxinu (Alventa) a clonazepamu (Rivotril), je potřeba užívat látky účinkující jako sedativa, popř. léky uklidňující, s opatrností pro zvýšené riziko sedativních, hypnotických, celkově tlumivých a podobných účinků.

 

Pokud budete tuto kombinaci užívat, je možné, že nebudete pociťovat žádné závažné nežádoucí účinky, ale je samozřejmě potřeba užívat toto tradiční rostlinné léčivo s rozumem a v rozumné míře. Také je potřeba pozorovat a naslouchat tělu, jestli mu tato kombinace nikterak neškodí a samozřejmě je také potřeba informovat předepisujícího lékaře, že tyto rostlinné přípravky užíváte. Nicméně přímou interakci těchto tří přípravků nejspíš nelze popsat, kromě výše zmíněného...

 

Nepíšete také, na jaké potíže máte venlafaxin a clonazepam předepsaný, jaké máte dávkování a schéma užívání atd. Tyto dodatečné informace by potom mohly vést Vás a Vašeho lékaře k možné úpravě medikace.

 

Stačí to takto? Pokud byste potřeboval další informace ohledně interakcí léčiv apod., neváhejte napsat další dotaz.

 

 

S pozdravem
Zbyněk Oktábec

 

DMS

Zpět