Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

kombinace

dagggmarrr11

Může se kombinovat neurol a lexaurin v jeden den?

Odpověděl: Zbyněk Oktábec

Dobrý den,

 

děkujeme za dotaz. Na podobný jsem již odpovídal, viz níže. Nevidím úplně praktičnost užívání takové kombinace, ale nepíšete důvod proč ji užívat.

 

Pokud budete potřebovat nejaké doplnění, prosím, napiště další otázku.

 

S pozdravem

Zbyněk Oktábec

 

 

Vážená paní, vážený pane,


oba dva léčivé přípravky patří do skupiny benzodiazepinů a jsou v ČR vázány na výdej na lékařský předpis. Benzodiazepiny se obecně užívají v mnoha indikacích; hlavními indikacemi bromazepamu (v ČR Lexaurin) a alprazolamu (v ČR Xanax, Frontin, Neurol, ,...) jsou různé úzkostné stavy vznikající na různých podkladech. Oba dva jsou určeny pro krátkodobé podávání.

 

Jako léčivé látky mají bromazepam a alprazolam obdobné vlastnosti, alprazolam má ve srovnání s ostatními benzodiazepiny poněkud výraznější účinky proti úzkosti a proti panice. Působí obdobně dlouho a mají obdobně rychlý nástup účinku.

 

Obecně lze říci, že kombinace léčivých látek se stejným mechanizmem účinku, ze stejné skupiny, se nedoporučuje a vzhledem k vlastnostem bromazepamu a alprazolamu není v podstatě žádný praktický důvod je kombinovat. Bylo by tedy dobré, poradit se s ošetřujícím lékařem a společně prodiskutovat a vybrat jeden reparát, který Vám více vyhovuje.

 

Pokud Vám tato odpověď dotaz nedostatečně vysvětluje, prosím, upřesněte více svůj dotaz.


S pozdravem

Zbyněk Oktábec

 

DMS

Zpět