Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

neurol v krvi

Lukáš

Dobrý den. Chtěl bych si před zaměstaneckou preventivní prohlídkou vzít jednorázově neurol na uklidnění. Trpím velkým strachem z doktorů a ty stavy jsou mi nepříjemné. Dá se neurol zjistit z krve, když mi tam budou brát krev?

Odpověděl: Zbyněk Oktábec

Dobrý den,

 

děkujeme za dotaz. Tento má několik rovin.

 

Prvně, alprazolam, tedy účinná látka Neurolu, samozřejmě z krve zjistit lze.

 

Za druhé, pochybuji však o tom, že by Vám při preventivní prohlídce brali vzorky na toxikologii - běžně se totiž při preventivní prohlídce vzorky na toxikologii neposílají (tedy samozřejmě pokud není podezření na užívání návykových látek apod.).

 

Třetí rovina je však v tom, že pokud alprazolam neberete pravidelně, nejste zvyklý na jeho účinky, může jednorázové podání vyvolat vyšší útlum než by bylo žádáno a jedinec pak může působit otupěle, zpomaleně atd., což by lékaře mohlo vést minimálně k zamyšlení proč u Vás takový stav je. Ale ovlivnění je dosti individuální a nemusí ou Vás být takto viditelné.

 

Osobně bych spíše doporučil pokusit se úzkost a strach překonat dechovými cvičeními, progresivní relaxací, autogenním tréninkem nebo podobnými relaxačními technikami. Bohužel tyto je potřeba si poněkud "osahat" než jich je člověk schopen použít kdekoli, kdykoli a při jakékoli situaci. Dechová cvičení na zklidnění dechu, což uklidní i celkově a jaksi "rozvolní" úzkost a strach, však není složité ovládnout a lze se ho bez problémů naučit a praktikovat v podstatě ihned bez předešlé návštěvy nějakého terapeuta, který by Vás tato cvičení učil. Takovými cvičeními, po dobrém osvojení si těchto technik, lze celkem obstojně zvládat i silné panické ataky...

 

Stačí to takto? Pokud byste potřeboval, napište další dotaz.

 

S pozdravem

Zbyněk Oktábec

DMS

Zpět