Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

Lexaurin

Lenka

Dobrý den,
mám dotaz ohledně užívání Lexaurinu.
Chtěla bych se zeptat, jak často mi může lékař předepsat užívání tohoto léku? V jakém rozmezí se minimálně a maximálně užívá?
Děkuji za odpověď.

Odpověděl: Zbyněk Oktábec

Dobrý den,

 

děkujeme za otázku, i když musím přiznat, že přesně nerozumím na co se ptáte...

 

Pokud se ptáte na jaké období Vám může lékař předepisovat léčivé přípravky, pak je to dle vyhlášky o předepisování na tři měsíce, pokud se nejedná o opakovací recept. Platnost lékařského předpisu se v případě standardních léčivých přípravků 14 dní, nestanovil-li předepisující lékař jinak, maximálně však 1 rok (pokud se nejedná o antibiotika a chemoterapeutika). Pokud se jedná o lékařský předpis, jehož výdej se má opakovat, pak tento platí 6 měsíců, pokud lékař neurčil jinak, nejdéle však opět jeden rok.

 

Pokud se Vám jedná o vhodnost délky užívání Lexaurinu, pak je obtížné na takovou otázku odpovědět. Délka léčby je vždy individuální a je nutné jí přizpůsobit potřebám konkrétního pacienta a jeho obtížím. Obecně by léčba měla být co nejkratší a v co nejnižších dávkách, při kterých pacient pociťuje úlevu od svých potíží. Je to samozřejmě ale na spolupráci pacienta a jeho ošetřujícím/předepisujícím lékařem.

 

Obvyklá dávka je od 1,5 mg bromazepamu dvakrát denně a více. Dávka je podobně jako délka přísně individuální, maximání povolená dávka je 60 mg denně rozdělených do 2-3 dávek.

 

Stačí to takto? Pokud byste potřebovala, prosím, neváhejte podat další dotaz.

 

S pozdravem

 

Zbyněk Oktábec

DMS

Zpět