Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

dlouhodobé užívání Rivotrilu

Pája

Dobrý den, již 13 let beru Rivotril v kapkách 2,5mg ráno a večer 5 kapek. Doktor na neurologii mi ho předepsal, jelikož jsem žádné antidepresiva nesnášela. Zatím mi vyhovuje a někdy beru i méně kapek. A také mi bylo řečeno, že je to doživotně. Ale nyní mám strach, jelikož známý přišel s tím, že kdo dlohodobě bere Rivotril do 20 let bude mít rakovinu střev. Co mi poradíte? Já musím fungovat a zatím žádné problémy nemám. Jen a to jsem měla i před Rivotrilem beru léky na alergii a žaludek, a jediný co mám je vyšší tep. Tenkrát mi doktor na neurologii hodně pomohl, jelikož mi psychiatrička po několika změnách antidepresiv, které neučinkovaly a bylo mi čím dál tím hůře, chtěla poslat do ústavu. Měla jsem takové stavy, zimnice, omdlévání, tep 120 atd. Je pravda, že tu dobu mi umřela mamka, tím se vše spustilo. Děkuji za zodpovězení dotazu a možná i radu.Pája

Odpověděl: Zbyněk Oktábec

Dobrý den,

 

děkujeme za dotaz.

 

Omlouvám se za zpoždění při odpovídání, ale Váš dotaz je poměrně specifický a vyžadoval poměrně dlouhou rešerši zahraniční literatury.

 

Poměrně dlouhou dobu se klinické studie a metaanalýzy snaží najít spojení užívání benzodiazepinů a vzniku různých typů rakoviny, avšak výsledky jsou poněkud inkoherentní a nekonzistentní. Některé, převážně starší, studie ukazují jakousi spojitost, nicméně recentnější a metodologicky poněkud správnější studie naopak toto spojení nepotvrzují - těmto bych osobně přikládal větší váhu.

 

Stačí to takto? Pokud byste potřebovala, neváhejte podat další dotaz.

 

 

S pozdravem

 

Zbyněk Oktábec

DMS

Zpět