Benzodiazepinova poradna  

Dotazy

vysazeni rivotrilu

petr

Dobry den. Je mi 32 let a obcas, hlavne v zime jsem trpel na kratkodobe poruchy spanku. Vzdy se mi to podarilo nejak prekonat, i kdyz to bylo dost obtizne. Jenze letos v zime jsem se v praci dostal pod vetsi tlak a musel jsem fungovat na 110 %. Kamarad mi prinesl lahvicku s rivotrilem a poradil at to vyzkousim. Musim rict, ze po pulce prasku jsem spal jako miminko, bez jedineho probuzeni. Ale problem nastal asi po dvou mesicich, kdy jsem zacal prasky vysazovat, ale k memu neprijemnemu uzasu jsem zjistil, ze to asi nebude takova legrace jak jsem si myslel. Ted jsem ve fazi, ze mam strach z toho ze neusnu a tak si radeji vezmu prasek. Jenze chci se toho zbavit, muzete mi prosim poradit jak na to? Zkousel jsem uz lecos, ale nic nezabira. Dekuji moc za radu. P

Odpověděl: Gabriela Koryntová

Zdravím vás, Petře, 

 

a děkuji za dotaz.

 

Nejste první ani poslední, kdo má problémy s vysazení rivotrilu. Pravdou bývá, že se většinou objevují až po delší době užívání a při vysazení tak malé dávky bych nečekala velké problémy. Vysazování však je úzce propojeno i s psychikou a tak se může stát, že po dvou měsících užívání půlky prášku denně, můžete mít s vysazením potíže. U léků typu rivotril bývá vždy dobré jak užívatí, tak vysazovat, pod dohledem lékaře. Jednak s vámi může probrat váš stav, předepsat léky, nebo medikaci změnit, druhat vás může připravit na problémy spojené s vysazením a přemýšlet s vámi, jak jim předejít.

 

Takže kdyby se ukázalo, že se vám pořád vysadit lék nedaří, neváhejte a najděte si psychiatra, kterému řeknete (stejně jednoduše jako teď tady mně v poradně), co a jak se stalo a s čím potřebujete pomoc.

 

Nevím, co konkrétního jste zkoušel, ani jak to zabíralo. Běžné je, že problémy přetrvávají několik dnů až týdnů po vysazení. Pomáhá dodržovat spánkovou hygienu (pravidelný denní režim bdění-spánek), být fyzicky aktivní, pomáhá pobyt na čerstvém vzduchu, vyvarování se alkoholu, nápojů obsahujících kofein, tein nebo jiné stimulující látky apod. Další možností je podpora bylinnými preparáty, čaji. A samosebou jsou další možností i léky na spaní -  a nemusí jít nutně o rivotril, existuje i řada léků, které jsou s ohledem na riziko závislosti mnohem bezpečnější. Většinu takových léků přesto získáte pouze na předpis (nemusí to však už být jen od psychiatra, můžete se obrátit i na svého praktika).

 

Budu ráda, když dáte vědět, jestli vám byla odpověď v něčem užitečná. A kdyby bylo potřeba, nebojte se znovu napsat.

 

S pozdravem a díky, 

Gabriela Minařík.

 

DMS

Zpět